Skrevet i 1995: |
Sörli 653 og Gustur 923 frá Sauðárkróki
Sörli og Gustur er henholdsvis far og søn, og begge avlet af den berømte avler Sveinn Guðmundsson i Sauðárkróki, Skagafjörður.
Sörli 653 frá Sauðárkróki
Sörli blev født i 1964 og er efter Fengur 457 fra Eiriksstöðum og Siða 2794 fra Sauðárkróki. Sörli's afstamning er blandet, idet hans far Fengur 457 er af den gamle Geitaskarð-slægt og hans mor Siða 2794 er halvt af Svaðastaðir-slægt gennem sin mor Ragnars-Brunka 2719 fra Sauðárkróki. Siða 2794 er nok Islands bedste avlshoppe nogensinde. Hun fik selv ærespræmie for afkom i 1974, og stort set alle hendes afkom har enten ærespræmie eller 1. præmie for afkom.
Sörli's far Fengur 457 fik 1. præmie for afkom i 1958 og var kendt for at avle gode rideheste med behagelig vilje, fin tölt og godt benløft. Sveinn Guðmundsson har udtalt, at den egenskab, han primært søgte hos Fengur 457, var det gode benløft. Netop benløftet har fra gammel tid været en af de svage sider hos mange heste af Svaðastaðir-slægt.
Sörli er bedømt 3 gange individuelt, men blev ligeledes vist som 2-åring ved Landsmót 1966 på Holar. Som 4-åring blev han efter kort tids tilridning fuldbedømt første gang ved Landbrugsudstillingen 1968 med resultatet 7,80-8,01=7,91 og blev nr. 3 i sin klasse. Året efter var Sörli bedste 5-års hingst ved Fjórðungsmót 1969 på Einarstaðir med karaktererne 8,20-8,28=8,24. Kronen på værket som individ var på Landsmót 1970, hvor Sörli blev bedste hingst i 6-års klassen og ligeledes var stævnets bedste hingst med bedømmelsen 8,00-8,38=8,19.
En høvding
Sörli's væsentligste karakteristika
var hans udstråling og stolte holdning - han var det islændingene
kalder "höfðingi" - en høvding. Sörli var velrejst
med et stort, stærkt, og vil mange mene groft hoved. Benene var rimelig
gode, dog med snæver hasestilling. Rideegenskaberne var naturligvis i
top med gode rene gangarter og stærk vilje og godt sind. Nogle har kritiseret
Sörli for at have tendens til at afkorte sig i pas og at han derfor sjældent
viste lange passtræk. Sörli's rytter Þorsteinn Jonsson har
senere fremhævet, at en meget væsentlig styrke ved Sörli var,
at han kun krævede meget kort tids træning, før han var i
form og gik godt i alle gangarter.
Sörli meget brugt i avlen
Udvalget af tophingste på Island
var ikke stort i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne, og Sörli
fik mange hopper i den periode, herunder mange af landets bedste hopper. Han
blev brugt i avlen i næsten alle områder på Island.
Han blev afkomskåret første gang i 1972 blot 8 år gammel med 2. præmie. Allerede her kan man i domsordene genkende mange af de karakteristika, der kendetegner Sörli's afkom - den fine vilje, alle gangarter, det stærke men grove hoved, den meget velrejste men ofte for korte hals, en stiv ryg og klejn bagpart.
Ærespræmie for afkom
Ved landsmót på Vindheimamelar
i 1974 fik Sörli 1. præmie for afkom og var næstbedste hingst
i afkomsklassen. Blandt hans afkom var Náttfari 776 fra Ytra-Dalsgerði,
stævnets bedste 4-års hingst, der allerede her imponerede med sin
kraftfulde pas. Ved samme stævne fik Sörli's mor Siða 2794 ærespræmie
for afkom, og hans to søstre Hrafnkatla 3526 og Hrafnhetta 3791 var henholdsvis
nr. 1 og nr. 3 blandt 6-års hopperne, med de højeste bedømmelser
for rideegenskaber der nogensinde var givet (henholdsvis 8,88 og 8,92 for rid.).
Sörli stillede med afkom for tredje gang ved Landsmót 1978 på Þingvellir, og fik her ærespræmie for afkom med et gennemsnit på 8,11 for de 12 bedste afkom og fik den eftertragtede Sleipnir-pokal som stævnets bedste hingst med afkom. Dommerne konstaterede, at Sörli's gennemslagskraft er stærk og fremhævede især sindet og viljen som de stærkeste egenskaber hos afkommene. Afkommene er lette at tæmme, lærer hurtigt at forstå rytteren og kommer hurtigt med god vilje. Det blev ligeledes fremhævet, at det ikke var alle hestene i afkomssamlingen, der havde smuk bygning, men at rideegenskaberne sjældent slog fejl.
Sörli's afkom var meget dominerende på dette stævne, især huskes førnævnte Náttfari 776, der fik 10 for pas og totalt 9,08 for rideegenskaber og var stævnets bedste hingst individuelt, samt 4-gænger vallakken Hlynur fra Akureyri, der vandt B-flokk (4-gang) og den nystartede töltkonkurrence.
Et lille kuriosum
Som et lille kuriosum til Sörli's
flotte resultater i avlen kan det nævnes at hans BLUP-værdi i 1994
er 112. Med de nuværende islandske afkomskåringsregler vil Sörli
ikke engang få 2. præmie, hvis han blev afkomskåret. Ganske
tankevækkende!
Sörli døde foråret 1991 og virkede således i avlen til og med 1990, så der kan stadig nå at komme nye afkom frem. Sörli's væsentligste sønner i avlen har været:
Náttfari 776 fra Ytra-Dalsgerði med ærespræmie for afkom ved LM-86. Han vil blive omtalt selvstændigt i en senere artikel.
Palominohingsten Jupiter 851 fra Reykjum, der fik 1. præmie for afkom ved LM-82 med gns. på 7,92 (6 afk.). Jupiter har avlet velrejste heste med rummelige gangarter, men ofte med vanskeligt sind. Jupiter er ligeledes kendt for at nedarve tungeproblemer til sine afkom.
Sörli 876 fra Stykkisholmi med 1. præmie for afkom ved LM-86 med gns. på 7,95 (6 afk.). Sörli har avlet gode rummelige gangarter, især tölt og trav, samt god vilje og meget godt sind. Hans afkom har stærke ben, men ofte kort hals og tung bygning. På trods af dette bærer de sig dog godt under rytter.
Högni 884 fra Sauðárkróki med 1. præmie for afkom ved FM-85 med gns. på 7,99 (6 afk.). Högni har avlet tungtbyggede 5-gængere med meget stærk pas og vilje, men hårdt sind. Blandt hans afkom kan nævnes Juni fra Syðri-Gróf, vinder af A-flokk (5-gang) ved Landsmót 1986.
De efterfølgende hingste har ikke fået 1. præmie ved en afkomskåring, men kan på papiret få 1. præmie for afkom efter de gamle islandske regler, der kræver minimum 7,90 i gns. for de 6 bedste afkom:
Blossi 800 fra Sauðárkróki blev kastreret som 11-årig og aldrig afkomskåret. Han avlede meget blandet, ofte meget velrejste heste, men med slap ørestilling. Han har dog avlet enkelte topheste, heriblandt Hervar 963 fra Sauðárkróki, der har ærespræmie for afkom og ligesom Náttfari 776 vil blive omtalt i en senere artikel.
4-gængerhingsten Fengur 986 fra Bringu, en helbror til førnævnte Hlynur fra Akureyri, fik 2. præmie for afkom i 1987. Han har avlet mange topfirgængere, med flot holdning og forpart.
Þraður 912 fra Nyjabæ fik 2. præmie for afkom i 1984, og har avlet gode og velrejste töltere, og mange af Islands bedste galopheste.
Leiknir 875 fra Svignaskarði fik 2. præmie for afkom i 1984 og har avlet rimeligt gode rideheste, men ofte med meget vanskeligt sind. Leiknir's søn Eiðfaxi 958 fra Stykkisholmi har siden fået 1. præmie for afkom. Han avlede gode rideheste, men ligeledes ikke særligt godt sind.
Hrafnkell 858 fra Olafsvöllum fik 2. præmie for afkom i 1981 og har primært avlet lidt kraftige 4-gængere med godt sind.
Til slut er det værd at nævne at Sörli's to dattersønner Freyr 931 fra Akureyri og Garður 1031 fra Litla-Garði begge har fået 1. præmie for afkom.
Den sidste betydelige søn efter Sörli, der mangler at blive nævnt og den anden centrale hingst i denne artikel er Gustur 923 fra Sauðárkróki, også kaldet Höfða-Gustur, (fordi han blev solgt til Sigurður Bergþorsson, Höfða i Borgarfjörður som unghest).
Meget omstridt
Gustur er uden tvivl en af de mest
omstridte avlshingste på Island de sidste 20 år. Ofte kritiseret
af hesteavlskonsulenterne for sine egne og sine afkoms ben, men alligevel en
af de mest populære hingste hos hoppeejerne. Gustur har haft en meget
stærk gennemslagskraft på sine afkom, både mht. sine stærke
og sine svage sider. Selvom Gustur ikke har ærespræmie for afkom,
ligesom de fleste andre hingste, der vil blive omtalt i denne artikelserie,
har hans afkom haft flotte resultater. F.eks. ville Gustur få ærespræmie
for afkom efter de gamle regler, dvs. et gennemsnit på over 8,10 for 12
afkom.
Kraftigt indavlet
Gustur blev født i 1973 og
er et resultat af kraftig indavl, idet hans mor - Fluga 3103 fra Sauðárkróki
er efter Fengur 457 fra Eiriksstöðum og Ragnars-Brunka 2719 fra Sauðárkróki.
Dermed er Fluga ¾-søster til Gustur's far Sörli. Måske
kan den stærke gennemslagskraft henføres den tætte indavl.
Svage ben
Gustur blev bedømt første
gang i 1978 som 5-åring med 2. præmie og karaktererne 7,50-8,07=7,79.
Ved Fjórðungsmót 1980 fik Gustur igen 2. præmie med
karaktererne 7,53-8,30=7,92 og var nr. 2 i sin klasse. Gustur fik domsordene:
"Smuk hals, god mankekam og flot man og hale. Benene er ikke stærke.
Fremragende rideegenskaber". Gustur fik 7,0 for alle 3 benkarakterer og
dette har siden været et af de store diskussionspunkter ved ham.
Allerede som 9-årig blev Gustur vist med afkom ved Landsmót 1982, hvor han fik 1. præmie for afkom, som den yngste hingst nogensinde med gns. på 7,99 (6 afk.) og vakte megen opmærksomhed for sine afkoms flotte udstråling. Selv må jeg indrømme, at jeg blev "solgt" efter både at have set den flotte afkomssamling på stævnet og efterfølgende at prøve et af de 6 fremviste afkom hos Ragnar Hinriksson. Afkommet var en kun 4 år gammel vallak med meget god tölt og en kanonvilje, som jeg skulle bruge alle mine kræfter for at styre.
En ærgelig kastration
Dommerne fremhævede, at Gustur's
afkom er store, med slank hals, men stiv ryg og kort klejnt kryds. Benene er
tørre, men med lange koder og mange skævheder. Viljen er god, men
sindet noget egenrådigt. Gangarterne flotte og rene med gode bevægelser.
Hans bedste afkom var 5-års vallakken Blær fra Sauðárkróki,
der efter en dårlig bygningsdom som 4-åring med lave benkarakterer
var blevet kastreret. Som 5-åring var benkaraktererne pludselig i orden
og Blær fik en høj bedømmelse. Sveinn Guðmundsson har
efter sigende sagt, at kastrationen af Blær var den største fejl,
han havde lavet som avler, og Blær's afkoms resultater har senere bekræftet
denne udtalelse.
Gustur's afkoms særlige karakteristika er siden blevet diskuteret meget. Tilhængerne fremhæver at Gustur's afkom er ideelle rideheste, de har lang og velrejst hals med god nakkebygning, megen vilje og god og taktfast tölt og er meget imponerende under rytter. Så skidt med at mange af de andre egenskaber ikke altid er lige gode, de vigtigste egenskaber for en ridehest - tölt, vilje og form er i top. Kritikerne kan med rette nævne mange fejl især på bygningen, hvor ryggen er stiv og krydset klejnt. Benene er spinkle og ofte skæve. Hovene varierer en del i kvalitet. Afkommene kritiseres ligeledes for ofte at have usikker trav og pas, samt hårdt sind. Travet er ofte usikkert, da afkommene ofte er så velrejste og villige, at de har svært ved at søge ned i traven.
Stolte og temperamentsfulde
Johann Þorsteinsson (Joi Vakri),
bonde på Miðsitju, har både som avler og rytter haft megen succes
med Gustur-afkom. Han mener ikke, at Gustur's afkom har hårdt sind, men
at de har "stort" sind. Det vil sige, at det er stolte og temperamentsfulde
heste, som man skal behandle rigtigt, når man tilrider og træner
dem. Hvis man behandler dem forkert, risikerer man at få dem imod sig
og så er det vanskelige heste.
Gustur er ikke blevet fremvist med afkom siden 1982, men hans afkom har været i rampelyset med topplaceringer ved mange store stævner på Island. Mest berømt er nok den bedste hoppe ved Landsmót 1986 Krafla 5649 fra Sauðárkróki; en smuk og fintbygget hoppe med fantastisk udstråling. Krafla er nu begyndt at vise sine kvaliteter i avlen gennem flere højtkårede afkom. Ved samme stævne var bedste 5-års hoppe forøvrigt en datter af ovennævnte Blær.
Gusturs kendteste afkom
Ved Landsmót 1990 havde Gustur
2 afkom som vindere i avlsklasserne. Bedste 6-års hoppe var Gerpla fra
Högnastöðum og bedste 4-års hingst var Krafla's helbror
Kveikur fra Miðsitju. Kveikur var meget imponerende som 4-åring
med lette og smidige bevægelser, men har siden skuffet lidt, især
ved Landsmót 1994, hvor han virkede stiv og kun havde flot pas.
De sidste 3-4 år er der kommet en del 1. præmie sønner frem efter Gustur som det bliver interessant at følge i avlen. Den mest spændende er nok den kæmpestore sortbrogede og supervillige Galdur fra Sauðárkróki - en helbror til førnævnte Blær.
Gustur har i mange år haft problemer med sin bedækningsprocent, og her i de senere år er det blevet helt galt. Der har altid været forskellige historier om årsagen, gående fra at ejeren ikke fodrer ham ordentligt om vinteren til, at han ikke er interesseret nok i hopperne. Enkelte avlere har kunnet opnå fine bedækningsprocenter med Gustur, men ofte har procenten været utilfredsstillende. Under alle omstændigheder er dette problem tilsyneladende ikke arveligt, da der aldrig har verseret tilsvarende historier om Gustur's sønner.
Nedenfor er lister over kårede afkom og børnebørn i Danmark efter henholdsvis Sörli og Gustur. Hingste med total over 7,50 og hopper med total over 7,75 er medtaget. Afkom efter Gustur er naturligvis ikke nævnt under børnebørn af Sörli. For særligt interesserede kan jeg ligeledes henvise til DI's 3 hoppe- og hingstestambøger, hvor der er indeks over, hvor i bøgerne en hingst indgår i en stamtavle.
Afkom efter Sörli 653 fra Sauðárkróki:
Gladur 887 fra Ytra-Skördugili
Stormur 1038 fra Vindási
Fluga 6389 fra Ásmundarstöðum
Hafdis fra Hafsteinsstöðum
Børnebørn af Sörli 653
fra Sauðárkróki:
Sleipnir DK-70 fra Søtofte
Neisti DK-90 fra Fuglsang
Konungur DK-111 fra Tokkerup Å
Odur 937 fra Torfastödum
Gustur DK-130 fra Søtofte
Dagfari DK-131 fra Herthad.
Sörli DK-133 fra Eriksholm
Faldur DK-146 fra Miðsitju
Fani DK-151 fra Herthadalen
Lullari DK-152 fra Toksvig
Höður 954 fra Hvoli
Fengur DK-160 fra Fuglsang
Eldur DK-173 fra Miðsitju
Gáski DK-174 fra Søtofte
Höskir DK-175 fra Nørmark
Bóthildur fra Stóra-Hofi
Drífa fra Stóra-Hofi
Hrönn fra Stóra Hofi
Dimma fra Fuglsang
Hrina-Vigdís fra Grandalen
Ófeig fra Eriksholm
Röskva fra Økobo
Gata fra Mykjunesi
Nótt fra Blesastöðum
Afkom efter Gustur 923 fra Sauðárkróki:
Vá fra Nýjabæ
Sprund fra Húnavöllum
Rolf Olsen
Flere af billederne i denne artikel
er udlånt med tilladelse fra www.hervar.com. Klikker
man på billederne er der link til denne side.