Skrevet i 1995:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Ófeigur 818 frá Hvanneyri

Ófeigur 818 frá Hvanneyri blev født i 1968 i Hvanneyri i Borgarfjörður hos den kendte avler Sigurborg Jónsdottir.

Ófeigur's far er den renavlede Hornafjord-hingst Hrafn 583 frá Árnanesi, der fik 1. præmie for afkom ved Landsmót 1970 og var nr. 2 i sin klasse. Hrafn 583 var 4-gænger, og var en af de få 4-gænger-hingste, der dengang fik 1. præmie som individ. Hrafn har primært avlet velrejste 4-gængere med meget god vilje.

Ófeigur's mor er den berømte avlshoppe Skeifa 2799 frá Kirkjubæ, bedste hoppe med afkom ved Landsmót 1970, og mor til mange højtkårede afkom udover Ófeigur. Skeifa var halvt af Svaðastaðir slægt via sin mor, og halvt af blod fra Hunavatnsyssla, via sin far Ljufur 353 frá Blönduosi, ofte benævnt fra Kirkjubæ. Skeifa var en fantastisk pashest og blev i en alder af 18 år nr. 2. i pasløbet ved Landsmót 1970 - samme stævne hvor hun var bedste hoppe med afkom.

Ófeigur 818 frá Hvanneyri ved LM 1974Smuk og alsidig gæðingur
Ófeigur er kun blevet bedømt een gang som individ. Det var som 6-åring ved Landsmót 1974, hvor han var næstbedste hingst i 6-års-klassen med bedømmelsen 8,30-8,80=8,55 og domsordende "Smuk og alsidig, flugvakur gæðingur, stærk vilje" (flugvakur gæðingur er næsten umuligt at oversætte, men betyder noget i retning af "fremragende ridehest med hurtig flyvende pas").

Vinderen af klassen, Hrafn 802 frá Holtsmúla, havde med en total på 8,56 kun 0,01 points mere end Ófeigur. Nogle avlere på Island mener, at dette ene lille points forskel fik afgørende betydning for de 2 hingstes avlskarrierer, idet Hrafn 802, som vinder, blev brugt i næsten alle områder af Island til landets bedste hopper, mens Ófeigur mest blev brugt i Borgarfjörður i sine første mange år i avlen. Først i 80'erne er Ófeigur for alvor blevet brugt i andre områder af Island.

En alvorlig skade
Hele Sjællands beslagsmed - Ómar Sverrisson, kom som barn hos familien, der avlede Ófeigur. Ómar husker, at Ófeigur som ½-års føl fik en alvorlig skade i krydset formentlig pga. et spark. Man fandt aldrig ud af om der var brækket noget, men han var meget skæv i krydset. Selvom han aldrig var halt mente de fleste andre hestefolk i området, at skaden var så alvorlig, at man ligeså godt kunne slagte hesten. Ejerne beholdt heldigvis Ófeigur og man kan vist roligt sige, at skaden ikke har påvirket Ófeigurs evner som ridehest.

Einar Øder Magnusson (som mange danskere kender fra stævner og undervisninger) fik fornøjelsen af at prøve Ófeigur i 1984, hvor han skulle rides ud til en flok hopper han skulle gå med i en bedækningsperiode. Selvom Ófeigur var 16 år gammel, uskoet og utrænet, fortæller Einar, at Ófeigur var en fantasisk ridehest med en enorm vilje.

Ófeigur 818 frá Hvanneyri 18 år gammel ved LM 1986Ófeigur vises med afkom
Ófeigur blev afkomskåret første gang i 1980 og fik 1. præmie med et gns. på 8,07 for 6 afkom. I domsordende blev det fremhævet, at Ófeigur's afkom er stærktbyggede ofte lidt grove heste, med velansat, slank men lidt dyb hals. Afkommene har ofte groft hoved og tynd og kort man og pandelok. Benene er stærke, men ofte udaddrejede fortil. Viljen er hård og energisk, ofte med egenrådigt sind. Alle gangarter er flotte med gode bevægelser og især lange bagbensbevægelser.

Ófeigur blev ligeledes afkomskåret med 1. præmie ved Landsmót i 1982, hvor han var 3. bedste hingst med afkom. Han afsluttede sin stævnekarriere med at få ærespræmie og vinde Sleipnir-pokalen som bedste hingst med afkom ved Landsmót i 1986 med gns. 7,94-8,37=8,16 for 12 afkom. Atter blev den gode vilje fremhævet som den egenskab, Ófeigur nedarver stærkest, ligesom hans afkom bærer sig godt og har flot holdning. Bygningen er solid, men ofte grov.

Ófeigur og BLUP
Ligesom Sörli 653 har Ófeigur aldrig rigtig fundet nåde i BLUP-systemet; hans avlsværdi i 1994 er 117, svarende til 2. præmie for afkom efter de nuværende regler. Ófeigur har avlet mange gode afkom, som det ikke er muligt at nævne i denne artikel, men de væsentligste afkom er:

Máni 949 frá Ketilsstöðum, der fik 1. præmie for afkom allerede som 9-årig i 1984, samt fik 1. præmie for afkom ved Landsmót 1986. Máni har avlet stærktbyggede rideheste med megen vilje og gode rene gangarter, men ind imellem med lidt egenrådigt sind. Máni's kendteste afkom er vinderen af A-flokk (5-gang) ved Landsmót 1990 Muni frá Ketilsstöðum.

Flosi 966 frá Brunnum ved LM 1986Flosi 966 frá Brunnum, der er efter en ren Hornafjörður hoppe og dermed er ¾ Hornafjörður. Flosi var som individ nr. 2 i 6-års klassen ved Landsmót 1986, men var den mest imponerende ridehest i klassen. Flosi fik en høj 2. præmie for afkom i 1989 baseret på sine afkom fra de første år, hvor han blev brugt i Hornafjörður. Desværre døde han samme sommer. De senere år har dog vist, at Flosi avlede bedre med hopper af andre blodlinier, og der er kommet en del topheste med meget stærk vilje frem efter ham, deriblandt en af de mest spændende yngre hingste på Island lige nu; Gustur frá Grund.

Mange danskere, der overværede EM i Sverige i 1985, vil nok huske den fantastiske hoppe Hilda 5930 frá Ólafsvík, der imponerede med sine utrolige bevægelser og enorme vilje, og var stævnets bedste hoppe.

En anden meget berømt datter af Ófeigur er Perla 4889 frá Kaðalsstöðum, bedste hoppe ved Landsmót 1982 med 8,80 for rideegenskaber bl.a. med et blankt 10-tal for vilje. Perla er mor til hingsten Piltur frá Sperðli, der var bedste 5-års hingst ved Landsmót i 1990.

Hopper som Dukka 4918 frá Borg, vinder af B-flokk ved FM-84 og mor til LM-94 vinderen af A-flokk Dalvar frá Hrappsstöðum og LM-94 B-flokk finalisten Dagsbrún frá Hrappsstöðum, samt den nok smukkeste datter af Ófeigur Drottning 5391 frá Stykkishólmi, mor til to 1. præmie hingste, er også værd at nævne.

Til slut må det tilføjes, at Ófeigur er morfar til den meget populære og højtkårede hingst Svartur frá Unalæk, der var næstbedste hingst ved sidste års Landsmót på Island.

Ófeigur's sidste bedækningssæson var sidste sommer, idet han blev aflivet i slutningen af 1994 i en alder af 26 år. Der er en del efterkommere i Danmark og nedenfor er en liste over kårede afkom og børnebørn.

Afkom efter Ófeigur 818 frá Hvanneyri:
Léttfeti DK-114 frá Hvassafelli 
Hrafn 1007 frá Eskiholti
Skyggnir 1046 frá Báreksstöðum  
Kári DK-167 frá Grund
Stjörnu-Gnyr frá Kjarri                 
Tinna 6845 frá Ólafsvík
Prinsessa 5942 frá Stykkishólmi

Børnebørn af Ófeigur 818 frá Hvanneyri::
Ófeigur DK-159 fra Gl. Ladegård 
Hilda fra Søtofte
Þoka frá Ási                                    
Va frá Nýjabæ

        Rolf Olsen