Klumme skrevet i Tölt November 2009: |
Höfða-Gustur bacillen
For nogle uger siden sad jeg og checkede de sædvanlige 3-4 islandske stutterihjemmesider, som jeg ind imellem surfer forbi for at se om der er nyheder. På hjemmesiden for alle tiders mest succesfulde avlere i Island, Sveinn Guðmundsson og hans familie fra Sauðárkróki (www.hervar.com) var der et billede af nu 32-årige Blær frá Sauðárkróki efter Gustur 923 frá Sauðárkróki, også kaldet Höfða-Gustur. Blær er den hest, der for alvor inficerede mig med Höfða-Gustur bacillen.
Billedet af Blær satte gang i en masse tanker og minder og det blev ligeledes afgørende for valget af navn til årets hingsteføl her hos os. Jeg så Blær første gang som 5-års, da jeg 15 år gammel var til mit første Landsmót i 1982. Han blev fremvist af Freyja Hilmarsdóttir og deltog i afkomssamlingerne for både sin far Gustur 923 frá Sauðárkróki og sin mor Hrafnhetta 3791 frá Sauðárkróki, samt i A-flokk gæðingakeppni. Og han var bare flot. Kulsort, kæmpestor og højrejst med stærk vilje, gode bevægelser og rummelige gangarter og en kraftfuld udstråling. Og det karakteristiske stolte udtryk, som er et særligt kendetegn for mange afkom efter Höfða-Gustur.
Blær var blevet kåret samme forår. Med en kåring på 7,94-8,42=8,18 havde han været en sikker vinder af klassen for 5-års hingste ved årets Landsmót, hvis det ikke lige havde været for den detalje, at han var blevet kastreret i efteråret 1981. En fatal beslutning som Sveinn Guðmundsson efter sigende betragter som sin største fejl som avler. Jeg var meget betaget af Blær og i det hele taget hans far Höfða-Gustur’s afkom ved dette stævne. Gustur afkommene var meget flotte typer med velrejst forpart, god tölt og vilje, flot form og ikke mindst en særlig udstråling.
Efter Landsmót var jeg sammen med en gruppe danskere og svenskere på bustur rundt på Island arrangeret af Hans Olaf Hansen, hvor vi bl.a. besøgte den kendte rytter Ragnar Hinriksson i Borgarnes. Han tog os med ud til sin stald. Her fik vi lov til at prøve nogle af hans, viste det sig, rigtig gode heste. En af dem, en stor, velrejst, sort vallak på kun 4 år, fik vi at vide, var efter Gustur 923 og havde deltaget i sin fars afkomssamling på det netop overståede Landsmót. Jeg var fyr og flamme og spurgte straks, om jeg måtte prøve ham. Ragnar var først lidt skeptisk, men med lidt støtte fra Hans Olaf fik jeg lov til at få en tur. Det var en fantastisk hest med en meget energisk og kraftfuld vilje og en virkelig god tölt og så var han bare 4 år gammel. Jeg var solgt til stanglakrids.
Gustur 923 frá Sauðárkróki blev født i 1973. Han blev som plag solgt til Sigurður Bergþorsson på gården Höfða i Borgarfjörður. Deraf det oftest brugte navn Höfða-Gustur. Gustur var temmelig indavlet, idet hans forældre Sörli 653 og Fluga 3103 frá Sauðárkróki var ¾ søskende, begge efter Fengur 457 frá Eiríksstöðum og måske vigtigst af alt med stammoderen til Sauðárkróki-avlen Ragnars-Brúnka 2719 frá Sauðárkróki som mormor og farmors mor. Som individ blev Gustur kåret to gange, begge gange i 2. klasse trods gode rideegenskaber, idet han fik meget lavt for bygning pga. rene 7-taller for alle tre benkarakterer. Dette gjorde ham alle dage til en kontroversiel avlshingst og han blev ofte kritiseret af den daværende islandske avlskonsulent Þorkell Bjarnason.
Men gennem hele sin avlskarriere var han meget populær hos mange avlere og det endda til trods for en efterhånden ganske markant faldende frugtbarhed gennem årene.
Höfða-Gustur’s indflydelse på avlen i Island er pænt stor. Særligt to af hans afkom har haft stor gennemslagskraft. Her tænker jeg på de to helsøskende Krafla 5649 frá Sauðárkróki og Kveikur frá Miðsitju. Krafla har ærespræmie for afkom og det samme har hele fire af hendes afkom, hingstene og Sleipnir-pokal vinderne Kraflar og Keilir, samt hopperne Katla og Hekla, alle frá Miðsitju. Kveikur fik ”kun” 1. præmie for afkom, men har avlet en stribe topafkom, hvor hingstene Kormákur frá Flugumýri og svenske Askur frá Håkansgården er de mest markante. Askur er afkomskåret i Eliteklasse i Sverige og er med sin flotte holdning og udstråling et klassisk eksempel på de bedste sider i avlen fra Höfða-Gustur.
Derudover er der en række efterkommere i 2. led og 3. led, der klarer sig godt i avlen i Island lige nu. Eksempelvis banker dattersønnerne Róði frá Múla og Adam frá Ásmundarstöðum begge på til ærespræmie for afkom. Sidstnævnte må endda vurderes som en af favoritterne til at vinde den prestigefyldte Sleipnir-pokal til næste Landsmót.
Det var Blær, der startede min Höfða-Gustur bacille og efter prøveturen på Ragnar Hinriksson’s 4-års vallak blev det til en kronisk infektion som ved mine efterfølgende besøg til Island i 1984 og 1986 kun blev yderligere forstærket af fantastiske Gustur afkom med stor udstråling såsom Svartur frá Högnastöðum og legendariske Krafla 5649 frá Sauðárkróki.
Siden da har jeg altid haft et særligt godt øje til afkom og efterkommere af Höfða-Gustur og har altid checket disse heste ekstra grundigt, når jeg pløjede mig gennem kåringsresultater, og altid med fokus på de fire karakterer tölt, vilje, form og hals, som er de fire egenskaber som er Höfða-Gustur’s stærke sider rent avlsmæssigt.
Rolf Olsen
Flere af billederne i denne artikel
er udlånt med tilladelse fra www.hervar.com. Klikker
man på billederne er der link til denne side.