Skrevet til Tölt Februar 2005:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

 Nekrolog:  Hervar 963 frá Sauðárkróki

Den 9. januar 2005 døde ærespræmiehingsten Hervar 963 frá Sauðárkróki - en af de sidste 25 års mest gennemslagskraftige avlshingste indenfor islandshesteavlen.

Hervar 963 frá Sauðárkróki. Billede udlånt fra www.hervar.comHervar blev aflivet i en alder af 29 år, da hans tænder var færdige. Bortset fra tænderne var Hervar dog sund og rask og han bedækkede således omkring 10 hopper i 2004. Hervar var en af de helt store, når vi taler om avlshingste med stor indflydelse og gennemslagskraft på avlen i Island og dermed også i Europa gennem det sidste kvarte århundrede.

Hervar blev født i 1976 hos den berømte avler Sveinn Guðmundsson og hans søn Guðmundur Sveinsson i Sauðárkróki, Skaga­fjörður. Hans forældre var Blossi 800 og Hervör 4647 frá Sauðárkróki, begge ligeledes fra Sveinn Guðmundsson's egen avl, der baserer sig på alle tiders bedste avlshoppe på Island Siða 2794 fra Sauðár­króki. Siða var således også mormor og farfars mor til Hervar, der fra starten må siges at være født med en genetisk sølvske i munden, idet han udover Siða også kunne tælle de to store avlsmatadorer Sörli 653 frá Sauðárkróki og Hrafn 802 frá Holtsmúla som sine to bedstefædre.

Som individ så man kun Hervar til bedømmelse én gang. Det var i den egentlig lidt høje alder af 6 år ved Landsmót 1982, hvor han var næstbedste hingst i "6 år og ældre klassen" med bedømmelsen 7,95-8,58=8,27. Hervar's særkende ved denne lejlighed var især hans velrejste lange hals med god nakkebøjning og et meget imponerende og flot trav, rummelig tölt og god vilje. Det var så også slut med andenpladserne for Hervar's vedkommende, idet han siden blev afkomskåret i 1987 og 1990 og begge gange vandt sin klasse. Ved Landsmót 1990 vandt Hervar den eftertragtede Sleipnir-pokal, som stævnets bedste hingst med afkom.

Som avlshingst slog Hervar dog eftertrykkeligt igennem allerede i 1986, hvor han ved årets Landsmót fik to sønner kåret - hingstene Kjarval 1025 og Otur 1050 frá Sauðárkróki, der var henholdsvis bedste 5-års og bedste 4-års hingst, og var blandt de helt store stjerner på dette stævne. Begge disse hingste har ligesom Hervar haft stor indflydelse på avlen på Island. Kjarval har nok været den mest stabilt avlende af de to og er således afkomskåret med ærespræmie. Otur, der er afkomskåret med 1. præmie, har avlet noget mere ujævnt, men har også avlet flere deciderede topheste end Kjarval, herunder væsentlig flere succesfulde konkurrenceheste. Otur er ligeledes far til Orri frá Þúfu, som er Islands mest succesrige avlshingst de sidste 10 år.

Hervar har ifølge WorldFengur 793 afkom, hvoraf 17 er født udenfor Island. Af disse 793 afkom er 262 bedømt og 56 af disse har opnået en individkåring på over 8,00. Hans indflydelse på avlen i Island er ikke til at komme udenom. Hvis man skal nævne nogle konkrete egenskaber han har haft positiv indflydelse på står en egenskab helt i særklasse: En flot forpart med lang, velrejst hals og god nakkebygning og for mange af Hervar's efterkommere dermed også en flot form under rytter. Andre egenskaber, som Hervar har påvirket i positiv retning er let bygning og gode hove på bygningssiden og taktfaste rummelige gangarter og meget god vilje, når vi taler om rideegenskaber. Ingen hest er fejlfri og på negativsiden har Hervar ofte været kritiseret for, at en del af hans afkom har manglet benløft i tölten, især når passen blev trænet. Bygningsmæssigt har Hervar også ofte avlet en slap ørestilling og lidt spinkle ben med lange koder og ringe hovskæg.

Ser man på avlen i Island, er 14 hingste, der er efterkommere af Hervar i første, andet eller tredje led blevet afkomskårede med ærespræmie eller 1. præmie og dertil kommer en stribe højtkårede 1. præmie hingste. De i Island afkomskårede efterkommere i tre led er anført i nedenstående skema.

 

Afkomskårede hingste, der er efterkommere af Hervar

Ærespræmie

1. præmie

1. led (sønner)

Kjarval frá Sauðárkróki
Kraflar frá Sauðárkróki

Otur frá Sauðárkróki
Hektor frá Akureyri

2. led (børnebørn)

Orri frá Þúfu
Oddur frá Selfossi
Galsi frá Sauðárkróki

Glaður frá Sauðárkróki
Svartur frá Unalæk

3. led (oldebørn)

Þorri frá Þúfu
Andvari frá Ey

Roði frá Múla
Númi frá Þóroddsstöðum
Garpur frá Auðsholtshjáleigu

 

Ser vi på dansk avl, har der været 7 sønner efter Hervar i den danske stambog og dertil kommer en stribe børnebørn og oldebørn, især afkom og børnebørn af ovennævnte Kjarval og Otur, som det vil være for omfattende at opremse i dette indlæg. Sønnerne af Hervar med fri bedækningstilladelse i Danmark er dog:

Sólfaxi fra Bakka
Feykir fra Søtofte
Kolfaxi fra Flugumýri
Merkúr fra Miðsitju
Aspar fra Sauðárkróki
Kriki fra Hellulandi
Oddi  frá Ögmundarstöðum

Rolf Olsen

Flere af billederne i denne artikel er udlånt med tilladelse fra www.hervar.com. Klikker man på billederne er der link til denne side.