Skrevet i 2000:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Avlshestene på Landsmót 2000

Landsmót 2000 har slået mange rekorder. Aldrig har der været udtaget så mange avlsheste til et Landsmót, og aldrig har kvaliteten og bredden i toppen været bedre. Hesteavlen på Island må siges at være i topform her ved indgangen til det nye årtusind. Nedenfor følger en præsentation af stævnets bedste avlsheste og deres resultater, bygget op omkring domsord, karakterer og egne betragtninger. Næste nummer af Tölt bringer flere kommentarer og analyser af de indtryk, Landsmót 2000 har efterladt.

Hingste med afkom - Ærespræmie
Her stillede Orri fra Þúfu, efter Otur 1050 frá Sauðárkróki, endelig med afkom. Han havde kvalificeret sig til klassen allerede for to år siden, men undlod at stille op ved den lejlighed. Med 33 afkom udtaget til Landsmót 2000 havde Orri's ejere et luksusproblem m.h.t. udvælgelse af de 12 afkom til fremvisningen. Orri har 135 i BLUP for 137 bedømte afkom og hans samling var imponerende, med 12 virkelig flotte töltere. Dommerne fremhævede, at Orri avler kraftige og velrejste heste med flot man og hale. Afkommene er først og fremmest 4-gængere med meget god tölt og trav, men passen er ofte god, hvis den er til stede. En af grundstenene i Orri's succes som avlshingst er hans afkoms kombination af meget god vilje og godt sind, samt at de kommer hurtigt med gode gangarter og vilje. Dommerne betegnede Orri som suveræn i islandsk hesteavl i dag. Orri selv blev vist for lang tøjle om søndagen, hvilket var lidt ærgerligt. Det havde været sjovt at se ham under rytter, også selv om han var utrænet. Orri's dominans på stævnet var til at få øje på. Han var far til bedste 4-års hoppe og hingst, bedste 6-års hoppe og næstbedste 6-års hingst, ligesom han var farfar til stævnets store stjerne og højestkårede hest - 5-års hoppen Gleði frá Prestsbakka. For at sætte den sidste trumf på fik Orri også lukket munden på de kritikere, der har sagt, at der var for få af hans afkom, der markerede sig i gæðingakeppnikonkurrencerne, eftersom han var far til vinderen og nr. 3 i A-flokk og vinderen af B-flokk.

På 2. pladsen kom den 19 år gamle Hrafn 802-søn, Kolfinnur frá Kjarnholtum, der allerede fik ærespræmie i 1997, og som ejerkredsen egentlig ikke havde tænkt sig skulle vises mere. Afkommenes meget gode resultater ved forårets kåringer fik dog ejerne, stærkt tilskyndet af Kolfinnur's avler Magnús Einarsson, til i absolut allersidste øjeblik at tilmelde ham til stævnet - en beslutning de givetvis ikke har fortrudt. For Kolfinnur viste en meget flot samling 5-gængere med enestående rummelighed, kraft og fart i gangarterne. Hans afkomssamling blev publikumsfavoritter og stjal delvist scenen fra Orri, idet Kolfinnur's afkom viste en imponerende pas, hvorimod ejerne af Orri havde valgt mange 4-gængere til samlingen. Sammenlignet med Kolfinnur's samling manglede Orri's samling det afsluttende sus af en række heste, der rider ud af banen for fuld fart i pas. Det var givetvis også medvirkende, at Kolfinnur selv blev vist sammen med sine afkom. Her var ingen dikkedarer - Kolfinnur blev skoet om fredagen og redet for første gang i 2 år sammen med sine afkom dagen efter. Kolfinnur har 121 i BLUP for 88 bedømte afkom og avler store og noget grove heste, men gangarterne, bevægelserne og kapaciteten er imponerende og kompenserer fuldt ud for, at de ikke altid er så velrejste under rytter. Kolfinnur har aldrig været modehingst på Island. Han har altid været pænt men ikke meget brugt, og til mere jævne hopper end hos mange af modehingstene. Efter Landsmót er Kolfinnur imidlertid for alvor kommet i vælten. Det vælter ind med hopper og anmodninger om udstationering til de forundrede ejere, der glæder sig over succesen, men samtidig undrer sig over, at der pludselig så sent i hestens liv kommer denne opmærksomhed.

Mange sagde efter stævnet, at Orri og Kolfinnur hver på sin måde repræsenterer det bedste inden for islandsk ridehesteavl. Orri's afkom har den flotte holdning, imponerende tölt og trav og den ideelle vilje. Kolfinnur's afkom har en uovertruffen kapacitet og rummelighed i gangarterne og viser en imponerende pas.

Hingste med afkom - 1. præmie
Her vandt 12-årige Gustur frá Hóli, efter Gáski 920 frá Hofsstöðum, med 126 i BLUP for 27 bedømte afkom. Gustur avler knapt middelstore, pæne, men dog ikke flot byggede heste med gode bevægelser og alle gangarter. Viljen og sindet er godt og mon ikke Gustur og hans ejere har blikket rettet mod ærespræmie og hvem ved - Sleipnir-pokalen til Landsmót om 2 år.

Dernæst fulgte Oður frá Brún, der er efter Stígur 1017 frá Kjartansstöðum, med 125 i BLUP for 18 bedømte afkom. Oður avler grove og ikke særligt smukke heste, som dog er pænt velrejste. Gangarterne er rene og smidige med god aktion og passen sikker og rummelig. De har meget god vilje, men sindet er ind imellem egenrådigt. Óður har altid haft en høj stjerne hos undertegnede, men efter at have set hans afkomssamling, må man konstatere, at hans egen manglende samarbejdsvilje også ses i nogle af hans afkom, hvilket trækker en del fra på helheds-indtrykket. Óður blev vist sammen med sine afkom om lørdagen, men blev dagen efter sparet til A-flokk finalen, hvilket ikke var til stot nytte, idet han i finalen nægtede at gå pas, og stak af fra rytteren med hovedet mellem benene.

På tredjepladsen i gruppen fulgte Orri-sønnen, Þorri frá Þúfu, med 121 i BLUP for 26 bedømte afkom. Þorri avler pæne heste med god, lang hals, gode proportioner og flot man og hale. De har alle gangarter, men mangler ind imellem smidighed i bevægelserne. Afkommene er samarbejdsvillige, har god vilje og flot form under rytter. Þorri's samling blev prydet af stævnets bedste hest, 5-års hoppen Gleði frá Prestsbakka.

Herefter fulgte Galdur frá Laugarvatni efter Stígandi frá Sauðárkróki, med 120 i BLUP for 20 bedømte afkom. Galdur's afkom er knapt middelstore, meget smukke og fintbyggede med god benkvalitet og smuk man og hale, men med lige og stiv ryg. Han avler således meget stærkt de kendetegn, der ses hos hestene i avlen fra Laugarvatni. Gangarterne er rene og afkommene har smuk holdning. De har anlæg for alle gangarter, men tölten og traven er dominerende.

På 5. pladsen kom Kveikur frá Miðsitju, der er efter Gustur 923 frá Sauðárkróki. Kveikur er steget fra 112 til 117 i BLUP i år og har ialt 75 bedømte afkom. Kveikur avler store og langbenede heste med langt og groft hoved og slank, men kun middelrejst hals. Afkommene har taktfast tölt, men ofte usikker trav. Viljen er god og passen rummelig og kraftfuld. Kveikur deltog i gæðingakeppni på stævnet og blev vist sammen med sine afkom.

Sidst men ikke mindst fulgte endnu en søn af Stígur 1017 frá Kjartansstöðum - Piltur frá Sperðli. Piltur har 116 i BLUP for 70 bedømte afkom. Afkommene er kompakte men smidige af bygning, med knapt middelgode ben og især dårlige hove. De har alle gangarter og især god tölt, som er rummelig og meget smidig. Viljen og samarbejdsviljen er meget god. Piltur viste en samling gode töltere og deltog også selv i fremvisningen.

Pudsigt at tænke på, at det om søndagen kun var de tre ældste afkomshingste, Kolfinnur, Kveikur og Piltur, der blev vist under rytter sammen med deres afkom. Netop disse tre hingste vandt hver deres aldersgruppe for hingste ved Landsmót i 1990. Der er ingen tvivl om, at det giver et stort plus hos publikum, når en hingst bliver vist under rytter sammen med sine afkom - uden hingsten selv mangler der ligesom et eller andet.

De fleste af grupperne var lidt ujævne med en enkelt hest eller to, der ikke var særligt interessante. En samlet vurdering af fremvisningerne i denne gruppe viser efter min mening, at der egentlig ikke var nogen forskel på top og bund. Kveikur og Piltur viste mindst ligeså gode samlinger, som de bedste i klassen.

Hingste 6 år og ældre
Gråskimlede Huginn frá Haga besatte 1. pladsen med bedømmelsen 7,84-8,97=8,52. Huginn var ikke helt så flot i tölten, som på udtagelseskåringen og faldt på stævnet fra 9,0 til 8,5. Til gengæld hævede han sin pas til 9,5, beholdt sit imponerende 10-tal for vilje/sind og faldt derfor kun fra 9,05 til 8,97 for rideegenskaber. Huginn er velrejst og letbygget og har alt, hvad der skal til for at blive en top avlshest, både hvad angår rideegenskaber og afstamning. Han er efter Náttfari 776-sønnen Solon frá Hóli og en datter af Gáski 920 frá Hofsstödum. Som unghest var han lidt skæmmet af at have næsten hvidt hoved og være helt mørk på kroppen, men nu 6 år gammel er han blevet lysere over det hele og ser mere harmonisk ud.

På andenpladsen fulgte Orri-sønnen, Dynur fra Hvammi, der som 4-gænger blev kåret med 8,32-8,57=8,47, hvilket er den højeste totalbedømmelse, en 4-gænger nogensinde har opnået på Island. Dynur har meget højt benløft og stor rummelighed i tölt, som han fik 9,5 for, ligesom de øvrige gangarter er meget gode. Dynur har gode ben og kæmpe man og hale, men til gengæld er hans hals ikke blevet pænere med alderen og det opnåede 8,0 synes temmelig meget i overkanten for en så kort og tyk hals. Dynur har stor vilje og er kraftfuld under rytter, men mangler efter min mening elegance p.g.a. halsen, hvor han er et tydeligt eksempel på de mere negative sider af Orri's afkom.

På trediepladsen var den smukke og kraftfulde Óskar fra Litla-Dal med 8,37-8,47=8,43. Òskar er efter Örvar 856 frá Hömrum og har Náttfari 776 som morfar. Óskar har flot og stærk bygning, med særdeles gode ben. Han har alle gangarter (pas 7,0), men er dog overvejende en flot tölter (9,0) med flot form (9.0). Óskar’s far Örvar 856 har altid været en temmelig kontroversiel hingst på Island p.g.a. sin næsten ukendte afstamning, sin størrelse (144 cm. i 1981) og sit vanskelige sind, men også uomtvisteligt gode rideegenskaber. Örvar har i mange år næsten kun været brugt på gården Litla-Dal og har ind imellem givet rigtig gode heste.

På de følgende pladser sås flere rigtig gode hingste.  Adam frá Ásmundarstöðum efter Stigur 1017,  kåret med 8,17-8,49=8,36, viste gode og taktfaste gangarter, flot pas og gik bedre og bedre for hver gang, han blev vist. Orri-sønnen Kvistur frá Hvolsvelli, kåret med 7,98-8,58=8,34 viste god vilje, kraftfuld og hurtig pas og rummelig tölt. Dernæst fulgte Flotti frá Borgarhóli, kåret med 7,91-8,62=8,33 og søn af Hektor fra Akureyri. Flotti, der først er blevet bedømt nu i en alder af 12 år, ankom til stævnet som 4-gænger, men fik hævet sin paskarakter til 7,5 for noget som rytteren Þórður Þorgeirsson inden stævnet havde betegnet som den hurtigste fri tölt, han nogensinde havde prøvet. Næste hingst var Spuni frá Miðsitju, kåret med 8,29-8,35=8,33 og søn af Ófeigur 882 frá Flugumyri og Hervar-datteren Katla fra Miðsitju. Spuni er dermed 3/4-bror til Galsi frá Sauðárkróki og han har allerede fået en kanonstart som avlshingst (i modsætning til den hårdt kritiserede Galsi), idet han i en alder af 8 år havde 3 afkom med blandt 4- og 5-års hopperne, heraf to med 1. præmie.

En af forhåndsfavoritterne og samtidig en af de mest populære yngre hingste på Island lige nu, Keilir fra Miðsitju, var desværre skadet. Flere af de på forhånd bedst bedømte hingste var ligeledes udtaget i gæðingakeppni konkurrencerne og valgte at stille op der istedet for i avlsklasserne. For den kraftige, men flotte og rummelige Orri-søn Markús frá Langholtsparti var dette givetvis en fornuftig beslutning, idet han vandt B-flokk i flot stil. Et interessant resultat, fordi han er 5-gænger med 7,5 for pas og en samlet bedømmelse på 7,99-8,61=8,36. I A-flokk var nr. 3 i klassen Stjarni frá Dalsmynni, ligeledes efter Orri. Stjarni er kåret med 7,83-8,45=8,21 og er en virkelig god 5-gænger med flot tölt, trav og pas og med god holdning under rytter. Randver frá Nýjabæ efter Gáski 920 fra Hofsstöðum nåede b-finalen i A-flokk og viste gode taktfaste gangarter og smuk udstråling, hvor ikke mindst hans smukke  rødbrunbrogede farve, hjalp til. Randver er kåret i år med 7,87-8,56=8,28.

Hingste 5 år
I denne klasse var der særligt fire meget jævnbyrdige absolut tophingste, der skilte sig ud med meget flotte kåringer. Vinder af klassen var den flotte, kulsorte Askur frá Kanastöðum, kåret med 8,18-8,62=8,44 og efter Svartur fra Unalæk og en Hervar 963-datter. Askur er velbygget og velrejst med gode bevægelser og i særdeleshed flot og kraftfuld trav (9,0) og meget god vilje (9,0).

Nr. 2 var Þyrnir frá Þóroddsstöðum med bedømmelsen 8,59-8,31=8,43 og søn af Galdur fra Laugarvatni. Þyrnir, der er helbror til Hamur fra Þóroddsstöðum, der var bedste hingst ved Landsmót i 1998, er en stor og flot hest, smukt mørkerød med kæmpe man og hale (10,0) og meget gode ben. Rideegenskaberne er gode med god form under rytter og især tölten er rummelig.

Trediepladsen gik til en af stævnets helt store overraskelser Hróður frá Refsstöðum, der blev kåret med 7,94-8,69=8,39. Hródur er efter relativt ukendte forældre, men faderen Léttir fra Stóra-Ási er efter Kolfinnur 1020 og deltog både i gædingakeppni (som vallak) og i sin fars afkomssamling, hvor han viste meget flotte gangarter. Hródur's morfar er Náttfari 776. Hróður kom ind på stævnet med 8,16 for rideegenskaber som næsten ren 4-gænger (5,5 for pas), men forbedrede sig kraftigt, idet passen steg til 7,5, tölten steg til 9,5 og viljen til 9,0. Hróður, der nok var publikumsfavoritten i denne gruppe, viste en flot og rummelig tölt med imponerende fremadgribende bevægelse. Han er middelstor (135 cm) og  pænt bygget og har en attraktiv farve; rød med blis og sokker på begge bagben.

Fjerdepladsen gik til den rødbrune Orri-søn, Garpur frá Auðsholtshjáleigu med bedømmelsen 8,04-8,62=8,39. Garpur er efter min mening en af de mest interessante Orri-sønner på Island i dag. Han har attraktiv farve og er pænt og solidt bygget uden svage punkter. Garpur har alle gangarter, som er taktfaste og kraftfulde med god aktion og han har god vilje og godt sind (9,0).

Af andre interessante hingste i denne klasse kan nævnes 4-gængerhingsten Stæll fra Miðkoti, kåret med 8,10-8,27=8,20 og efter Orri. Stæll, der viste kæmpe aktion og rummelighed, men ikke altid var helt sikker, har kæmpevilje og en helt fænomenal flot og kraftfuld trav (9,5). Han er yderligere interessant, fordi hans mor Elja frá Kirkjubæ er 3/4-søster til legendariske Rauðhetta.

Hingste 4 år
Denne gruppe var præget af meget høj kvalitet, med mange virkelig talentfulde hingste, med især meget god tölt. Med Orri-sønner på 1. og 3. pladsen og en søn af Kolfinnur på 2. pladsen afspejlede denne gruppe ligeledes situationen blandt hingstene med afkom.

Vinder af klassen blev Ýmir frá Holtsmúla, der for med det samme at rydde eventuelle misforståelser af vejen, er født på Sydlandet og ikke det samme sted som Hrafn 802, der er født på gården af samme navn i Skagafjördur. Ýmir er efter Orri og en datter af Feykir 962 frá Hafsteinsstödum og blev kåret med 8,24-8,31=8,28. Ýmir er velrejst og godt bygget og har alle gangarter og god vilje og holdning. Tölten er god og taktfast (8,5) og traven er med gode bevægelser, men endnu noget usikker (7,0). Ýmir er den hidtil højest kårede 4-års hingst på Island og har både bygning og talent til at blive en tophingst. Han skal blive spændende at følge fremover.

På 2. pladsen fulgte den gråskimlede Kolfinnur-søn Flygill frá Vestri-Leirárgörðum med bedømmelsen 7,78-8,56=8,25. Flygill er et meget typisk eksempel på Kolfinnur’s kvaliteter i avlen. Han er stor og egentlig meget pæn uden dog at være smuk, og har utrolig rummelighed, bevægelse og kapacitet i alle gangarter. Med 8,5 for tölt, trav og galop og 9,0 for pas og vilje/sind er rideegenskaberne exceptionelle for en 4-åring. Der blev trukket temmelig hårde veklser på ham i passen ved alle hans fremvisninger og han virkede lidt slidt ved opvisningerne om søndagen, hvilket er ærgeligt, for ind imellem ser man heste, der er stortalenter som 4-åringer og som efter for hård belastning. især i passen, aldrig rigtig viser samme kvaliteter, når de bliver redet senere.

3. og 4. pladsen blev besat af 4-gængerhingstene Nagli frá Þúfu og Töfri frá Kjartansstöðum, kåret med henholdsvis 8,26-8,17=8,21 og 7,99-8,25=15. Nagli, der er efter Orri, er velbygget og med flot tölt (9,0) og form under rytter (9,0). Töfri er efter Óður frá Brún og Terna 5777 frá Kirkjubæ, og er meget smuk og letbygget, men dog også belastet af tre gange 7,0 for benkaraktererne Dette leder unægteligt tankerne hen på kontroversielle, men også populære, Gustur 923 frá Sauðárkróki, der også havde “7 på stribe” for benkaraktererne. Töfri har 9,0 for tölt, galop, vilje/sind og form og er smuk og elegant under rytter. Tölten var især flot i langsomt tempo, hvor han fik 9,5, men der manglede lidt fart endnu. Töfri var klart meget populær blandt tilskuerne, der ofte klappede, når han red forbi, og der verserer da også rygter om, at han er blevet sat på anparter med en skyhøj grundpris. Töfri har haft mange hopper efter Landsmót, så ligesom med Gustur 923, må man konstaterere, at mange avlere ser stort på dommernes anmærkninger m.h.t. ben, hvis hesten har flotte rideegenskaber og masser af udstråling.

Hopper med afkom - Ærespræmie
Vinder af denne klasse blev den efterhånden legendariske Þrá 5478 frá Hólum efter Þáttur 722 frá Kirkjubæ, der kun 4 år gammel i 1982 "gennembrød lydmuren" med en kåring på 8,50-8,45=8,48. Hvad sådan en hoppe havde fået i dag, hvor skalaen bliver brugt mere flittigt, kan man kun gisne om. Þrá har 129 i BLUP for 8 bedømte afkom, hvoraf de 6 har 1. præmie. Mest kendt er nok hendes døtre Þrenna og Þóra, der opnåede flotte kåringer ved Landsmót i 1990. Þrá avler utroligt flot byggede heste, velproportionerede og med lang velrejst hals. Rideegenskaberne er gode med alle gangarter, herunder især flot trav. Hendes afkom har alle godt sind og flot form under rytter. Afkomssamlingen manglede de to ovennævnte stjerner, der nu fungerer som avlshopper med stor succes, men gruppen blev anført af vallakken Þeyr efter Kolfinnur, der gik meget imponerende.

Derefter fulgte Ósk frá Brún efter Ófeigur 882 frá Flugugmyri med 122 i BLUP for 7 bedømte afkom. Ósk, der er mor til en lang række højt kårede hingste, herunder ovennævnte Òður, avler kun middelgod bygning, men meget stærke rideegenskaber, med stærk vilje og taktfaste og rummelige gangarter, men også med lidt egenrådigt sind.

Gola frá Brekkum efter Hrafn 802 frá Holtsmúla besatte 3. pladsen med 121 i BLUP for 5 bedømte afkom. Hun avler store og flot byggede heste med flot form, godt sind og alle gangarter, herunder især god tölt.

Den 4. og sidste hoppe i klassen var Hugmynd frá Ketilsstöðum efter Máni 949 frá Ketilsstöðum, der fik 120 i BLUP for 6 bedømte afkom. Hugmynd giver knapt middelstore godt middelgodt byggede afkom, med meget god vilje og rummelige gangarter. Hugmynd er bl.a. mor til hingsten Hjörvar frá Ketilsstöðum.

Hopper 7 år og ældre
Vinder af klassen var Þula frá Hólum efter Kolfinnur frá Kjarnholtum og ovennævnte Þóra frá Hólum med bedømmelsen 8,11-8,69=8,46. Þula er en stor og lidt grov hoppe med meget store og rummelige bevægelser, herunder en exceptionelt god trav. Hendes 3/4-søster Þilja kunne ikke helt holde standarden fra udtagelsen og faldt til 4. pladsen med 8,24-8,35=8,30, men under alle omstændigheder et flot resultat for statsstutteriet på Hólum.

På andenpladsen fulgte den kraftfulde og meget velrejste Þruma frá Þóreyjarnúpi efter Oddur frá Selfossi, kåret med 7,99-8,55=8,33. Hun blev tæt forfulgt af den smukke og velbyggede Spurning frá Kirkjubæ med bedømmelsen 8,29-8,31=8,30. Spurning er efter nu afdøde Flygill fra Votmúla.

Hopper 6 år
Denne nyoprettede klasse blev vundet af Orri-datteren Bringa frá Feti, med bedømmelsen 8,13-8,84=8,56. Bringa kunne dermed ikke helt holde sin imponerende udtagelseskåring på 9,01 for rideegenskaber, men er alligevel en imponerende og kraftfuld hoppe med meget flot tölt, vilje og form.

På de efterfølgende pladser fulgte Gyðja frá Lækjarbotnum efter sidste års verdensmester i 5-gang Baldur frá Bakka. En hoppe med gode, ensartede karakterer; 8,5 for alle rideegenskaber og dermed uden svage punkter. 3. pladsen gik til Flauta frá Dalbæ, der er efter Baldur's lillebror, Bassi frá Bakka, med bedømmelsen 7,93-8,67=8,37. Flauta er en god ridehoppe med meget god pas (9,5). På 4. pladsen sås den imponerende 4-gængerhoppe Pyttla frá Flekkudal, der har 9,5 for tölt og trav og er efter Adam 978 frá Meðalfelli.

Hopper 5 år
I denne gruppe sås stævnets uomdelte stjerne, Gleði frá Prestsbakka efter Þorri frá Þúfu og ærespræmiehoppen Gyðja frá Gerðum. Gleði fik bedømmelsen 8,31-8,96=8,70 og er billedsmuk. Hun er elegant bygget og viste en utrolig lethed, smidighed og rummelighed i bevægelserne kombineret med god vilje og meget flot form under rytter. Man sad faktisk og fik den tanke, at hun godt kunne have klaret et 8,5 for pas, der ville have tippet hende over de magiske 9,00 for rideegenskaber. Men at Gleði med sin præstation ved dette stævne red sig lige ind i en klasse, som hidtil kun Þrá frá Hólum og Rauðhetta frá Kirkjubæ har været i, er der ingen tvivl om. Sikken en avlshoppe at kunne avle på! Hende kommer vi givetvis til at høre mere om, når hendes afkom skal kåres.

At komme på 2. pladsen i denne gruppe må være tæt på frustrerende for ejerne af hoppen Gígja frá Auðsholtshjáleigu, efter Orri frá Þúfu. Gígja er en fantastisk hoppe med bedømmelsen 7,91-8,74=8,41, hvilket formentlig i alle andre år end netop i år, hvor Gleði stillede op, havde været tilstrækkeligt til en fortjent 1. plads på et Landsmót. Gígja har virkelig rummelige og flotte gangarter og er en flot reklame for sin fars evne til også at producere top 5-gængere.

På de efterfølgende pladser sås hopper som kraftfulde og flotte Ösp frá Háholti, efter Þytur fra Hóli, der står i Danmark, med bedømmelsen 8,13-8,44=8,32 og Orri-datteren Trú frá Auðsholtshjáleigu, med bedømmelsen 8,14-8,39=8,29. Trú er en velrejst hoppe med gode og ensartede rideegenskaber.

Hopper 4 år
Vinderen af denne klasse blev Orri-datteren Spyrna frá Holtsmúla. Dermed er begge vinderne i 4-års klasserne avlet af Sigurður Sæmundsson på Holtsmúla, som nogen måske kan huske som vinder af pasløb og kombination fra EM i Skiveren i 1977. Flot præstation! Spyrna blev kåret med 8,29-8,35=8,35 og er primært 4-gænger med meget flotte bevægelser og god vilje og form. Spyrna's 4-års kåring er gennem tiderne kun overgået af ovennævnte Þrá frá Hólum.

Derefter fulgte den rødbrogede Álfadís fra Selfossi, der er den højest bedømte 4-års hoppe for rideegenskaber nogensinde. Álfadís, der er efter Adam 978 frá Meðalfelli og fik bedømmelsen 7,78-8,66=8,31, er imponerende i gangarterne og fik 9,0  for alle rideegenskaber pånær pas (7,0) og galop.

På tredjepladsen kom palominohoppen Þerna frá Arnarhóli, efter Páfi frá Kirkjubæ med den ligeledes flotte bedømmelse 7,85-8,55=8,27. Þerna viste gode og taktfaste gangarter og har meget god vilje.

Forhåbentligt er det efter denne præsentation åbenlyst, at et Landsmót er en kæmpe inspirationskilde. Enhver, der interesserer sig for avl af islandske heste, bør mindst én gang unde sig selv den store oplevelse, det er at overvære dette formidable hestetræf på Island.

Rolf Olsen