Skrevet i 2000:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Stígandi frá Sauðárkróki

Stígandi er den 3. hingst af den berømte Sauðárkróki-linie, der har vundet Sleipnir-pokalen. Han er det mest vellykkede eksempel på den spændende kombination af de fyrige og velrejste Sauðárkróki-heste med de smukke og elegante Kirkjubæ-heste. Stígandi's adelsmærke i avlen er god tölt kombineret med en velrejst forpart og flot form under rytter.

Stígandi er avlet af Árni Árnason, nevø til den berømte avler Sveinn Guðmundsson i Sauðárkróki, Skaga-fjörður. Arni's hopper står hos Sveinn og de heste, han har avlet, regnes som en del af den berømte avl fra Sauðárkróki.

Stígandi er brun, født i 1984 og er efter Þáttur 722 frá Kirkjubæ og Ösp 5454 frá Sauðárkróki. Han er resultatet af den første årgang, hvor Sveinn Guðmundsson blandede de letbyggede og smukke heste fra Kirkjubæ ind i sin avl. Siden dengang har Sveinn brugt 2 andre hingste af Kirkjubæ-afstamning på sine hopper. Disse hingste er Angi 1035 frá Laugarvatni og hans søn Páfi frá Kirkjubæ, der ligeledes er efterkommere af Þáttur.

Þáttur 722 frá Kirkjubæ ved LM 1982Þáttur 722 frá Kirkjubæ
Stígandi's far Þáttur er afkomskåret med ærespræmie i 1982 og er af ca. 50% Svaðastaðir-slægt. Þáttur har avlet letbyggede og smukke heste med godt sind og lette og rene gangarter, der gør dem lette at ride. Hans afkom har behagelig vilje, som dog ofte mangler lidt kraft, ligesom de ofte har tendens til fremsat hovedholdning.

Ösp 5454 frá Sauðárkróki
Ösp er efter palominohingsten Jupiter 851 frá Reykjum, der fik 1. præmie for afkom ved Landsmót 1982. Jupiter har avlet velrejste heste med rummelige gangarter, men ofte med vanskeligt sind og tungeproblemer. Ösp's mor er Síða 2794-datteren Kápa frá Sauðárkróki, der er efter hingsten Blesi 598 frá Skáney. Kápa, der er en af de mindre kendte afkom efter Síða, er aldrig kåret som individ p.g.a. en skade, men fik 1. præmie for afkom i 1988. Ösp var næstbedste 5-års hoppe ved Landsmót 1982 med en bedømmelse på 8,00-8,38=8,19. Her var hun meget imponerende og viste stor rummelighed og meget god vilje. Ösp har udover Stígandi hele 4 sønner kåret på Island. Alle 4 er kåret lige over eller under 8,00 i gennemsnit og flere af dem er udmærkede heste, uden dog at være markante avlshingste. Hendes afkom har de traditionelle kvaliteter fra Sauðárkróki-avlen - er velrejste med god vilje og rummelige gangarter.

Opvokset på Gunnarsholti
Stígandi blev som føl udvalgt til hingstestationen på Gunnarsholti. Her blev han således tilredet som 4-åring i 1988 og var bedste 4-års hingst på fremvisningen dette år med resultatet 8,06-7,79=7,92. I Hrossaræktin 1988 gav chefberideren på Gunnarsholti Eiríkur Guðmundsson ham følgende karakteristik: "Temmelig stor og smuk, velrejst og med udstråling som en høvding. Ikke særligt fintbygget hovede. Har smidig og smuk overlinie og harmonisk og stærkt kryds. Benene er tørre, lige og stærke. Hovene særdeles dybe og stærke. Tölter og traver særligt godt og er velrejst og smuk under rytter. Griber godt i passen, har godt beløft med meget stræk. Viljen er straks blevet god, men han måtte gerne have et mere samarbejdsvilligt sind". Unægtelig flotte ord at få med på vejen. Eneste kritikpunkt er sindet, som han fik 7,0 for som 4-åring. Stígandi havde det lidt kedelige problem som 4-åring, at han tog tungen over biddet - et problem som hans morfar Jupiter 851 frá Reykjum har været kendt for at avle i en stor del af sine afkom. Stígandi er dog ikke kendt for at give denne fejl videre i avlen.

Stígandi frá Sauðárkróki. Billede udlånt fra www.hervar.comÅret efter fik Stígandi 1. præmie og var bedste hingst i 5-års gruppen på kåringen i Gunnarsholti med bedømmelsen 8,20-8,10=8,15. Denne gang fik Stígandi 7,5 for sind og var meget flot med en især god taktfast tölt med godt løft og stræk i bevægelserne. Samme efterår blev Stígandi solgt til 4 avlsforeninger i henholdsvis Vestlandet, Skagafjord og Øst- og Vest-Húnavatnsyssla.

Stígandi blev brugt temmelig meget i de efterfølgende år. På et tidspunkt kom det frem, at han havde bukket og teet sig helt tosset, da man ville ride ham et forår, men andre avlere, der har haft ham stående om vinteren har forsvaret ham ihærdigt og sagt, at de synes, at han var nem og behagelig.

Landsmót 1994
Stígandi blev afkomskåret første gang ved Landsmót 1994, hvor han fik 1. præmie og var nr. 2 i klassen for hingste med 1. præmie for afkom. Stígandi havde 2 talentfulde hingste med på stævnet og klarede sig fint, uden at hans afkomssamling dog sprang i øjnene som meget imponerende.

Stígandi fik i den unge alder af 13-årig ærespræmie for afkom ved Fjórðungsmót 1997 med 129 i BLUP for 52 bedømte afkom. Han havde flere meget fine hopper med på stævnet og dommerne fremhævede under stævnet, at Stígandi avlede gode salgsheste p.g.a. deres flotte rejsning, gode tölt og flotte form under rytter.

Sleipnir-pokalen
Stígandi stillede med afkom igen året efter ved Landsmót 1998 og vandt den eftertragtede Sleipnir-pokal som bedste hingst med afkom. Jeg kommer nok ikke udenom at nævne, at Stígandi vandt pokalen på afbud fra Orri frá Þúfu, hvis ejere valgte at skåne ham efter, at han havde været ramt af hestepesten, der ramte mange heste på Island i foråret 1998. Det var således også Orri´s mange afkom, der dominerede avlsklasserne på dette stævne, hvorimod Stígandi kun havde relativt få afkom udtaget til stævnet, dog var stævnets bedste hingst Hamur frá Þóroddstöðum en sønnesøn af Stígandi. Men man kan jo kun vinde ved at stille op og der kan derfor ikke pilles ved det flotte resultat, at Stígandi, som den 3. hingst fra Sveinn Guðmundsson's avl, vandt den eftertragtede Sleipnir-pokal. Han havde denne gang 124 i BLUP for 64 bedømte afkom og fik følgende domsord:

"Stígandi avler rimeligt store heste med god hårvækst. De har markerede og smukke hoveder og lang og slank hals. Overlinien er rimelig god. Proportionerne er meget gode, afkommene er langbenede og letbyggede med vælvet krop. Benkvalitet og benstilling er lidt over middel, men er dog det svageste punkt i bygningen. Hovene er stærke og velformede.
Stígandi's afkom har god form under rytter. Tölten er taktfast og smidig. Galoppen er let og ren, men trav og pas er noget dårligere. Traven er dog oftest med lange skridt, men usikker. Der er meget få gode pasheste mellem afkommene. Viljen er god og sindet pålideligt.
Stígandi nedarver passende størrelse, smuk hårvækst og let ridehestebygning, samt god tölt og meget flot form under rytter. Han har skabt sig en god position som avlshest og får ærespræmie for afkom med 124 points."

Gode salgsheste
Stígandi's stærkeste side i avlen er afkommenes meget smukke og flotte bygning. Det er simpelthen elegante typer med lang og velrejst hals. Stígandi's afkom har god tölt og flot form under rytter, egenskaber som jo er meget eftertragtede, og som avlskonsulenterne nævner, gør dem til gode salgsheste. Til gengæld er afkommene ikke rummelige i passen, selvom en væsentlig del af dem har pasanlæg - jeg hørte engang en avler sige, at Stígandi's afkom ikke kan bestemme sig for, om de skal være 5-gængere eller 4-gængere. Der er, uanset domsordenes positive ord om afkommenes sind, også en del kritik af, at hans afkom kan være sure i sindet, især i starten af tilridningen. Dette bliver dog ofte bedre senere i tilridningsforløbet.

Stígandi's væsentligste sønner i avlen på Island er:

Galdur frá Laugarvatni, der var 4. bedste 5-års hingst ved Landsmót 1994 med bedømmelsen 8,13-8,41=8,27. Galdur, der ikke helt levede op til de flotte præstationer som 5-åring, da han blev kåret igen i 1996, er en meget smuk og fintbygget hingst med meget god tölt og vilje og smuk form under rytter. Galdur har fået en meget fin start som avlshingst, idet han allerede har fået flere helt unge sønner kåret godt og bl.a. er far til den bedste hingst på Landsmót 1998 ovennævnte Hamur frá Þóroddstöðum.

Hrynjandi frá Hrepphólum, der er kåret med 8,23-8,22=8,23 som 6-åring i 1996 og som 4-åring var en hårsbredde fra at blive eksporteret til Danmark. Hrynjandi er en flot og velrejst 4-gænger med meget høj forbensaktion og med en helt exceptionelt flot trav. Han har en særdeles flot holdning under rytter med en helt speciel flot nakkebøjning, men kan ind imellem binde sig lidt i tölttakten. Hrynjandi er en af Islands mest populære, yngre avlshingste lige nu og der er store forventninger til hans afkom, som der efter sigende skulle være overraskende mange 5-gængere iblandt.

Stígandi har en enkelt søn med fri bedækningstilladelse i Danmark, dette er Stígur frá Innri-Skeljabrekku. Han er ligeledes bedstefar til Ögri frá Háholti.

Rolf Olsen

Flere af billederne i denne artikel er udlånt med tilladelse fra www.hervar.com. Klikker man på billederne er der link til denne side.