Skrevet i 2000:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Orri fra Þúfu

Orri ved LM 1990Orri er den mest succesfulde avlshingst på Island i de seneste år - ja nogle mener endog allerede nu at kunne sige nogensinde. Han har vundet B-flokk på et Landsmót og de seneste 5-6 år er det bogstaveligt talt væltet frem med gode hingste efter ham. Det er således helt sikkert allerede nu, at Orri vinder den prestigefyldte Sleipnir-pokal som bedste hingste med afkom på Landsmót i Reykjavik om en måneds tid. Orri's adelsmærke i avlen er en supergod tölt og meget god vilje og godt sind, men til gengæld er Orri også repræsentant for en type heste, der i bygning ofte ligger meget langt fra de letbyggede og elegante heste, man ønsker at avle i dag.

Orri er født i 1986 og er avlet af Indriði Ólafsson på gården Þúfu på Sydisland. Orri er efter Otur 1050 frá Sauðárkróki og hoppen Dama frá Þúfu. Orri er stort set den første hest fra Indriði's avl, der er kommet frem, men sikken en entré at gøre sig på avlsscenen!

 

 

 

 

 

 

Otur, 4 år gammel ved LM 1986Otur 1050 fra Sauðárkróki
Orri´s far, Otur, vakte allerede som 4-åring stor begejstring ved Landsmót i 1986, hvor han vandt sin klasse og charmerede med sin utrolige kraft og udstråling. Han var ligeledes bedste 5-års hingst ved Fjórðungsmót 1987 og blev siden 3. bedste hingst i 6-års klassen ved Landsmót 1990. Otur fik 1. præmie for afkom i både 1993 og i 1994. Otur er kendt for at avle meget stærk vilje kombineret med flot tölt med god aktion og meget stor udstråling. Han bliver dog kritiseret for, at hans afkom er meget varierende i kvalitet. Otur's afkom er middelstore, velrejste og med fremragende hove, men generelt avler han ikke elegant bygning, idet hans afkom ofte er kraftige i halsen og dybe i kroppen.

Dama frá Þúfu
Orri´s mor, Dama, er født i 1983 og fik således Orri i en alder af kun 3 år - hvilket stadig ikke er ualmindeligt på Island og f.eks. også var tilfældet med Orri´s berømte farfar Hervar 963 frá Sauðárkróki. Dama døde kun 5 år gammel, en måned før hun skulle kåres. Hun er beskrevet som værende en stor, velrejst og smuk hoppe med alle gangarter. Dama var efter Hrafn 802-sønnen Adam 978 frá Meðalfelli. På mor-siden er der ikke kendte heste.

Traver med store bevægelser
Første gang man hører om Orri, er i Hrossaræktin 1988, hvor han kort beskrives i forbindelse med sin udvælgelse til hingstestationen på Gunnarsholt i den relativt høje alder af 2 år. Her står: "Stor og meget stærkt bygget. Traver med store bevægelser". To år senere bliver Orri tilredet og det forløb meget tilfredsstillende, idet han var bedste hingst i 4-års gruppen ved forårskåringen på Gunnarsholt med resultatet 8,20-8,14=8,17. Han fik følgende karakteristik af chefberideren på Gunnarsholt:

"Rimelig køn unghest med fremragende mankekam og rejsning. Halsen noget dyb. Ryggen er smidig og middellang med godt kryds. Benene er lige og stærke og hovene fremragende - dybe og at god kvalitet. Tölter smukt med særdeles god aktion, traver rummeligt og hurtigt med store forbensbevægelser. Viser kun lidt pas endnu, men griber dog lidt i pas. Passen bliver sikkert en svær opgave på grund af hestens høje bevægelser. Han er først og fremmest en fremragende 4-gænger. Orri har et roligt og behageligt sind og en usædvanlig god vilje, som det er meget sjældent at se i så stort omfang i en 4-års hest. På dette punkt minder han meget om sin far Otur. Han har meget god form under rytter og er der blandt de flotteste heste."

Flottere ord kan man vel næppe få med på vejen!

Orri ved LM 1990Næstbedste 4-års hingst på Landsmót
Senere i 1990 ankom Orri til Landsmót på Vindheimamelar i Skagafjörður som favorit i klassen for de yngste hingste. Han var dog ikke helt så god på dette stævne. Han havde mistet lidt af fremdriften og farten i gangarterne som dog stadig var flotte og med en imponerende aktion. Han faldt således fra 8,14 til 7,81 for rideegenskaber, hvilket medførte, at han blev overhalet af Kveikur frá Miðsitju som vinder af 4-års klassen.

4-gænger eller 5-gænger
Året efter i 1991 var Orri, igen redet af Rúna Einarsdóttir, i særklasse ved kåringen på Gunnarsholt,. Hans tölt var utrolig flot med enorme bevægelser og et imponerende stræk. Han fik ved den lejlighed 9,5 for tölt og form og 9,0 for trav, galop og vilje, 8,0 for sind og 5,5 for pas, hvilket resulterede i en total bedømmelse på 8,08-8,61=8,34. Ved årets Fjórðungsmót faldt paskarakteren til 5,0, hvilket egentlig var underligt, idet Orri her viste flere flotte gennemløb i pas. Det er klart, at en hest med Orri's forbensaktion altid vil have tendens til at være firtaktet, men der er efter min mening ikke tvivl om svævet, hvis man kigger på en video og fryser billedet eller kører slow motion.

I de følgende år var Orri var meget populær hos hoppeejerne og blev derfor hurtigt sat på anparter, således at hver anpartshaver har ret til en bedækning pr. år. Orri-klubben har således kun udbudt 10-20 bedækninger på det fri marked hvert år og har derfor kunnet vælge hopper af topkvalitet blandt de mange ansøgere, som pænt har måttet stille sig i kø, hvorefter pladserne tilfaldt de bedste af hopperne. I 1999 og til sommer har de få ledige pladser været solgt til næsten absurd høje priser, idet der har været en pris på dkr. 35.000 pr. bedækning. Orri mistede for en del år siden den ene testikel p.g.a. en skade og da hans "gyldne dråber" har nået en så høj pris og hans afkom står i så høj kurs vil der fra i år kun blive ifolet hopper via insemination, formentlig for at undgå at et uheldigt spark skal sætte en stopper for hans videre avlskarriere.

Orri ved LM 1994Landsmót-vinder i B-flokk
Orri blev fremvist igen ved Landsmót i 1994 på Hella, og denne gang ikke som avlshest, men som konkurrencehest i B-flokk gæðingakeppni redet af Gunnar Arnarson. Orri gik overdådigt ved dette stævne! Hans kraftfulde og høje bevægelser kombineret med hans enorme vilje og udstråling sikrede ham meget stor popularitet hos tilskuerne. Orri vandt både udtagelse og finale - dog var der en lidt usædvanlig afslutning på finalen. Dette skyldtes, at Orri's rytter, Gunnar Arnarson, demonstrativt overfor en lidt for træg speaker stoppede Orri efter at have redet det efter reglerne påkrævede antal runder fri tölt og red videre i skridt kraftigt gestikulerende over mod dommerne, at han havde redet det påkrævede antal runder, alt imens alle de andre heste fortsatte i fri tölt. Det er nok de færreste, der med en sikker førsteplads på et Landsmót indenfor rækkevidde ville have mod til at sætte sin hest i skridt inden speakeren bad om det, men Gunnar var sikker i sin sag og man kunne se at Orri var ved at være træt på de sidste runder. Man sad et øjeblik og fik tanken om det måske glippede, men dommerne ryddede al tvivl af bordet med lutter 1. pladser som placeringscifre.

Hvis man efterfølgende skal knytte en enkelt kritisk bemærkning til Orri's fantastiske præstationer på dette stævne, er det vel netop, at finalen viste, at Orri's imponerende bevægelser og aktion er meget krævende for hesten og at det ikke er en bevægelse, som en hest kan bruge på en lidt længere ridetur. Det skal selvfølgelig nævnes, at Orri var skoet og trænet som konkurrencehest til dette stævne, det vil sige med fokus på show og høj aktion. Ved kåringen som 5-åring på Fjórðungsmót i 1991 var bevægelserne stadig meget høje, men mere lette og med et flot stræk.

Trendsætter
Tendensen på Island, at ældre hingste over 6-7 år bliver vist i gæðingakeppni istedet for til kåring var allerede begyndt så småt i disse år, men efter Orri's succes i 1994 har denne udvikling virkelig taget fart og idag er det næsten nødvendigt at vise de lidt ældre hingste i gæðingakeppni for at fastholde hoppeejernes interesse. Ved Landsmót i 1998 var dette meget tydeligt, hvor det vrimlede med avlshingste i finalerne i gæðingakeppni.

Gennembrud med et brag
Landsmót 1994 blev også en succes for Orri rent avlsmæssigt, idet han havde 3 afkom udtaget til stævnet blandt avlshestene, hvor især 4-års hingsten Andvari frá Ey imponerede med sin smidige og flotte tölt.

Andvari frá Ey ved LM 1990Gennembruddet som avlshest kom for alvor i 1995, hvor ovennævnte Andvari frá Ey fik en meget flot kåring og der var mange, meget talentfulde 4-åringer fremme på årets Fjórðungsmót på Østlandet. I 1996 fortsatte denne udvikling og det bogstaveligt talt væltede frem med 4- og 5-åringer efter Orri med høje kåringer, især for rideegenskaber. Orri stillede i en alder af 10 år med afkom ved Fjórðungsmót 1996 og fik 1. præmie med 139 i BLUP for 39 bedømte afkom. Flere af BLUP-værdierne fra rideegenskaber lå i et hidtil uopnået højt niveau, såsom 145 for tölt, 153 for form under rytter. Domsordene lød:

"Orri's afkom er godt middelstore med et stærkt udtryk, men hovedet er lidt groft og kødfuldt. Halsen er velrejst men tyk, og med fremragende skulder og mankekam. Ryggen er godt muskelfyldt og krydset skråt men kort. Afkommene er velproportionerede, men kroppen dog ofte noget dyb og med flade sider. Benkvaliteten er middel, med stærke sener, men med snæver seneadskillelse. Benstillingen er rimelig god, men hovene er fremragende på alle områder.
Orri's afkom er suverænt gode 4-gængere og nogle har også god pas, selvom førstnævnte er det mest almindelige. Tölten og travet er enestående taktfast, rummelig og med højt benløft. Galoppen er flot og hurtig, viljen god og sindet fremragende. Afkommene har stor udstråling under rytter. Orri får 1. præmie for afkom og førstepladsen."

Tæt på ærespræmie allerede som 10-åring og med et væld af spændende, yngre hingste på vej syntes vejen banet for Orri til at vinde Sleipnir-pokalen ved Landsmót 1998. Men hestepesten, der rasede på Island i foråret 1998, medførte, at ejerkredsen bag Orri besluttede, at han ikke skulle stille med afkom ved dette stævne, men istedet bruge sin energi på hopperne. Fraværet til trods dominerede Orri alligevel Landsmót 1998 som far til hele 11 af de 41 udtagne hingste, samt en lang række fine hopper. Der er dog ikke tvivl om, at Orri's flotte avlsresultater i en hvis grad har været selvforstærkende, for man så på dette stævne nogle af hans afkom opnå meget høje töltkarakterer alene på grund af en flot fri tølt, selvom de manglende elegance og smidighed i arbejds- og middeltempo.

Orri fik ærespræmie for afkom bed LM 2000

Nemme at tilride og kommer straks med god tölt
Orri's høje BLUP-tal skal også ses i lyset af, at mange af hans afkom har opnået deres kåringer i en ung alder som 4- og 5-åringer, hvilket helt retfærdigt bliver belønnet i BLUP-systemet. Når man taler med islandske beridere er de næsten uden undtagelse meget positive omkring Orri's afkom. De er meget hurtige og nemme at tilride og er ofte allerede efter få måneders træning meget gode i gangarterne, herunder især tölt. Dette tilskrives, at de kommer hurtigt med en god vilje, som er kombineret med et godt sind. Ligeledes fordeler hans afkom sig pænt mellem 4-gængere og 5-gængere og de senere år har vist, at der er flere 5-gængere blandt hans afkom end ovenstående domsord giver udtryk for.

Orri avler ligesom sin far, Otur, ikke specielt store heste, og i en tid, hvor det bliver mere og mere almindeligt med hingste et pænt stykke over 142 cm. i stangmål er dette, efter min mening, blot endnu en kvalitet ved Orri.

Kritikpunkterne
Selv avlsmatadorer er ikke perfekte, og Orri's afkom bliver da også kritiseret på en del punkter. Nogle kritikere har anført, at en del af hans afkom er meget gode som 4- eller 5-åringer, men at de siden ikke udvikler sig nævneværdigt og faktisk ikke er bedre som 6- eller 7-åringer. Sidste efterår var der ligeledes flere avlere, bl.a. den meget succesrige Bjarni Þorkelsson fra gården Þórroddsstöðum, der kritiserede, at Orri's afkom fik så høje karakterer for form under rytter, når de ofte var manglede den flotte hals, som kritikerne mente, var en forudsætning for at kunne give en høj karakter for form under rytter. Afkommenes bygning varierer meget og ind imellem ser man nogle virkelig flot byggede afkom, men ofte er det lidt tunge og kompakte heste med en velrejst men for kraftig hals. Dermed kan den gamle diskussion om, at de kraftigt byggede heste er bedre rideheste end de elegante og letbyggede heste så køre videre - svaret er ikke entydigt og en afklaring på spørgsmålet ligger ikke lige for.

Orri har usædvanligt mange sønner i avlen på Island og jeg skal ærligt indrømme, at der er nogle enkelte, jeg hverken har set i virkeligheden eller på video. Orri's bedste sønner i avlen på Island er:

Þorri fra Þúfu, der er kåret med 8,25-8,26=8,26 i 1996. Þorri er 5-gænger med gode taktfaste gangarter. Han var den første hingst, der kom frem efter Orri og han var meget lovende og flot som 4-åring. Som 5-åring var han skadet, og har siden måske aldrig helt levet op til forventningerne efter 4-års kåringen. Þorri har været brugt meget og på gode hopper og der er begyndt at komme afkom frem efter ham, som dog har været meget varierende af kvalitet - nogle rigtig gode mens andre har skuffet en del. Þorri's position som avlshingst vil blive afklaret indenfor de næste 1-2 år.

Andvari frá Ey, der 5 år gammel er kåret med 8,33-8,40=8,36. Andvari, der er 4-gænger, er velrejst med flot forpart og er en af de flottest byggede sønner efter Orri. Han har en meget flot og smidig tölt (9,5) og har i 1999 haft virkelig gode afkom fremme ved kåringer på Island. Måske lidt overraskende har mange af hans afkom alle gangarter og Andvari er nok en hingst, vi kommer til at høre meget mere til i de kommende år. Eneste negative punkt er, at der vedvarende er beretninger om, at han er for hård ved hopperne, når han bedækker i flok. I skrivende stund er det kommet frem på internettet, at Andvari er meget alvorligt syg, og at der hersker tvivl om han overlever.

Stefnir frá Ketilsstödum, der er kåret med 7,98-8,36=8,17 i 1997. Stefnir har meget god vilje og pas og har et blankt 10-tal for hove. Hans tölt er måske knapt så imponerende som mange af hans brødre.

Skorri frá Gunnarsholti, der er kåret på Landsmót i 1998 med 8,10-8,61=8,36, hvor han var nr. 3 i klassen for ældre hingste. Skorri er en noget tung og kraftigt bygget hingst med meget god vilje og hurtig, fri tölt med god aktion, som han får 9,5 for. Han mangler dog en bedre holdning og noget smidighed og elegance i langsom og middeltempo tölt.

Hrókur frá Glúmsstöðum, der er kåret på Landsmót i 1998 med 8,00-8,57=8,29. Hrókur er lidt groft bygget, men med meget hurtige, rummelige og taktfaste gangarter, og med særdeles god pas.

Skorri frá Blönduósi, der er kåret på udtagelsen til Landsmót i 1998 med 8,23-8,41=8,32. Skorri er også en af de smukkeste sønner af Orri, med flot forpart og holdning. Han har anlæg for alle gangarter, men er primært en flot tölter, som dog efter min mening måske ikke helt har tilstrækkelig frihed til at få det opnåede 9,5 for tölt.

Glampi frá Kjarri, der er kåret på Landsmót i 1998 med 7,88-8,49=8,18. Glampi er en velrejst og rimeligt letbygget 4-gænger med god vilje og meget taktfaste og lette gangarter og har bl.a. 9,5 for tölt. Glampi, der nu står i Danmark, var udtaget til VM i 1999 som bedste tölter fra det islandske VM-udtagelsesstævne, men p.g.a. en skade gik vi desværre glip af en spændende duel med den senere verdensmester Fengur frá Ibishóli.

Markús frá Langholtsparti, der er kåret som næstbedste 5-års hingst på Landsmót i 1998. Her i foråret 2000 har Markús opnået sin hidtil bedste kåring med med 7,99-8,61=8,36, så han dukker nok op på Landsmót til sommer. Markús er en kraftigt bygget hest med en temmelig kraftig hals, som han dog bærer flot under rytter. Markús har et meget imponerende benløft  og stræk i bevægelserne. Han var absolut en af de mest populære hingste ved Landsmót i 1998

Frami fra Svanavatni, der er kåret på Landsmót i 1998 med 8,08-8,37=8,22. Frami har rummelige og taktfaste gangarter og står i dag i Tyskland.

Dynur frá Hvammi, der er kåret med 8,15-8,37=8,26 i 1999. Dynur har en helt utrolig flot man og hale og er velrejst, men med kort hals. Han er 4-gænger med en imponerende aktion og udstråling.

Garpur frá Auðsholtshjáleigu, der er kåret som 4-åring i 1999 med imponerende 8,03-8,37=8,20. Garpur er 5-gænger med god vilje og  tölt og det skal blive spændende at følge ham ved Landsmót til sommer,

Kvistur frá Hvolsvelli, kåret i 1999 med 7,98-8,54=8,26. Kvistur er en stor og langbenet, lidt groftbygget hingst med god vilje og meget rummelige gangarter herunder især pas,

Sindri frá Högnastöðum, kåret 7 år gammel i 1999 med 8,15-8,33=8,24. Sindri har en velrejst, men tyk hals og meget gode hove. Han har god vilje og meget god pas, men har  med adsklillige kåringer som 4-, 5-, og 6-åring uden imponerende resultat, måske været lidt længe om endelig at få en god kåring.

Hrafn frá Garðabæ, der er kåret i 1999 med 8,15-8,24=8,20. Hrafn, der er 4-gænger og var bedste 4-års hingst ved Landsmót 1998, er en lidt kompakt men alligevel flot hest, med meget god tölt og især flot trav. Hrafn vandt ligeledes sin avlsklasse ved VM i Tyskland i 1999 og står nu i USA.

Stjarni frá Dalsmynni, der netop her i 2000 er kåret med 7,83-8,45=8,21. Stjarni kender jeg ikke noget særligt til endnu, men han ser ud til at være en lidt grov 5-gænger, med meget gode gangarter og vilje. Ham får vi sikkert at se til Landsmót.

At remse Orri's mange døtre op vil være for omfattende, dog fortjener 2 at blive nævnt. Det drejer sig om supertölthopperne Lokkadís frá Feti, næstbedste ældre hoppe på Landsmót 1998 med 8,13-8,53=8,33 samt Bringa frá Feti, kåret med 7,98-8,77=8,37 og nok en af de hopper, der vil være fremme og kæmpe om topplaceringerne på Landsmót i juli.

Til slut kan jeg ikke komme udenom vallakken Ormur frá Dallandi. Dels fordi han kun 6 år gammel var nr. 3 i A-flokk gæðingakeppni ved Landsmót 1998 og dels fordi han i 1999  blev kåret med formidable 9,19 for rideegenskaber. Ormurs enkeltkarakterer er 10 for vilje, 9,5 for trav og arbejdstölt, 9,0 for tölt, pas, galop, skridt og form, samt det på Island maksimalt mulige 8,5 for sind. Ormur regnes ikke uden grund som en af favoritterne til at vinde A-flokk gæðingakeppni på Landsmót til juli.

Orri har 2 sønner i dansk avl: Kjarni fra Tyrevoldsdal og Glampi frá Kjarri.

Rolf Olsen