Skrevet i 2000:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

"Mesti gæðingur í röðum stóðhesta"

Náttfari 776: "Bedste gæðingur af alle hingste" - og alle tiders mest dominerende avlshingst i 5-gangs- og pasdisciplinerne ved VM og EM.

Med endnu et afkom som Verdensmester i 5-gang i 1999 beviste Náttfari 776 frá Ytra-Dalsgerði, at han er alle tiders mest dominerende avlshingst i 5-gangs- og pasdisciplinerne ved VM og EM. Jeg har tidligere skrevet en detaljeret artikel om Náttfari i Tölt nr. 9/1995, men efter Náttfari-sønnen Baldur frá Bakka's verdensmesterskab må det være på sin plads at bruge lidt spalteplads på at fremhæve Náttfari's afkoms imponerende konkurrenceresultater ved VM og EM.

Náttfari 776 frá Ytra-Dalsgerði kort fortalt
Náttfari blev født i 1970 og er efter legendariske Sörli 653 frá Sauðár-króki. Han blev kåret allerede som 4-åring ved Landsmót i 1974. Her imponerede han alle med sin for en 4-åring exceptionelt gode og hurtige pas, og blev nr. 1 i sin klasse med resultatet 7,80-8,38=8,09. Efter stævnet blev Náttfari solgt til Sigurbjörn Eiríksson, Stora-Hofi, på Sydisland, der fremstillede ham til kåring igen 4 år senere ved Landsmót 1978. Han fik her den højeste bedømmelse for rideegenskaber, der på det tidspunkt var givet med en total på 9,08 og deriblandt et blankt 10-tal for pas. Denne rekord stod i 16 år indtil Rauðhetta 6161 frá Kirkjubæ i 1994 fik 9,23. Med en bygningstotal på 8,00 fik Náttfari en samlet kåring på 8,54. Hans domsord sluttede af med den for Náttfari så velkendte sætning: "Mesti gæðingur í röðum stóðhesta" eller på dansk noget i retning af "Bedste gæðingur af alle hingste."

Samme år i 1978 blev der gennemført en afkomsundersøgelse, hvor man lod 8 utæmmede Náttfari-af-kom blive trænet i 3 måneder, hvorefter de blev bedømt. Resultatet var ikke opløftende og konklusionen var, at "Náttfari er en brugbar, men ikke anselig avlshingst". Oprejsningen kom først 4 år senere ved Landsmót 1982, hvor sønnen Eldjárn frá Hvassafelli blev vinder af A-flokk i meget flot stil og hvor der var flere gode afkom blandt avlshestene.

Náttfari blev afkomskåret første gang ved Fjórðungsmót 1985 med en flot 1. præmie og året efter ved Landsmót 1986 fik han ærespræmie for afkom med et gennemsnit for 12 afkom på 7,89-8,33=8,11. Domsordene lagde vægt på, at afkommenes ride-egen-ska-ber er meget gode. Viljen er god men i nogle tilfælde lidt sent udviklet. Sindet er godt og nemt. Tölt er en smule bundet, men trav er fremragende og pas er rummelig og kraftfuld, og der er mange "gæðingar" i afkomssam-ling-en.

Flotte VM- og EM-resultater
Siden det første afkom efter Náttfari deltog ved EM i Tyskland i 1983 og frem til 1999 har 3 afkom samt et barnebarn vundet 5-gang. Derudover har der været en lang række medaljetagere i 5-gangs- og pasdisciplinerne. 5-gangsvinderne er i kronologisk rækkefølge:

Baldur frá Sandhólum
Baldur frá Sandhólum vandt EM titlen i 5-gang og stilpas ved EM i Tyskland 1983 redet af Aðalstein Aðalsteinsson. Han fik ligeledes en bronzemedalje i 250 m. pasløb. Pudsigt nok var Baldur primært udtaget med henblik på pasdisciplinerne og det var derfor en rimelig stor overraskelse, at han efter en meget tæt omridning om guldmedaljen i 5-gang slog favoritten Thomas Ragnarsson på Fjölnir frá Kviabekk, der simpelthen var træt, da omridningen skulle rides. Baldur's stærke side er klart hans pas og han vandt således også stilpassen i særdeles overlegen stil med 104 point ud af 110 mulige. Samme Baldur har en især for os danskere meget speciel historie, som vidner om hestens store styrke og holdbarhed. Baldur deltog således 7 år senere i 1990 ved NM på Vilhelmsborg - denne gang redet af Styrmir Snorrasson - og vandt her i sikker stil både pasløb og stilpas samt var med i 5-gænger finalen. I 1995 i en alder af 20 år fik Baldur - denne gang redet af danske Rikke Jensen - en 2. plads i pasløb (dog i samme tid som vinderen) ved årets DM, og blev udtaget til det danske landshold til VM i Schweiz. Her skete der det fantastiske, at Rikke og Baldur fik guldmedalje pasløbet i tiden 22,1 sek. - Baldur's bedste tid nogensinde. Ekvipagen deltog ligeledes i 5-gængerfinalen, hvor de blev nr. 7.

Höfði frá Húsavík
Höfði er sønnesøn af Náttfari og er efter hingsten Börkur 942 frá Sandhólum. Höfði vandt 5-gang ved VM i Holland i 1993 redet af Sigurbjörn Bárðarson. Höfði er en meget smuk hest med gode gangarter og en flot pas. Dette år vandt ekvipagen ligeledes stilpas og kombination og var nr. 4 i pasløb i en tid på 23,0 sek. Pasløbet blev, naturligvis er man næsten fristet til at sige, vundet af Náttfari-sønnen Eitill frá Akureyri redet af Hinrik Bragason, der også vandt bronze i 1995. Höfði og Sigurbjörn deltog som forsvarende mestre i VM i 1995 i Schweiz og forsvarede her sit verdensmesterskab i stilpas, forøvrigt med Náttfari-sønnerne Gammur frá Ingveldarstöðum og nedenfor nævnte Huginn på 3. og 4. pladsen.

Huginn frá Kjartansstöðum
Huginn, der er søn af Náttfari, vandt 5-gang og kombination ved VM i Schweiz i 1995 redet af den unge Sigurður Matthíasson. Huginn, der vandt titlen i en alder af 14 år er helbror til ærespræmiehingsten Stígur 1017 frá Kjartansstöðum. Huginn er en smuk hest med meget flot forpart og hans stærke side er en meget god tölt og et godt trav. Med Huginn som vinder af 5-gang og kombination, og Baldur som vinder af pasløb og Höfði som vinder af stilpas gjorde Náttfari således rent bord ved VM i 1995. Huginn forsvarede sin titel ved VM i Norge i 1997 og fik denne gang en flot sølvmedalje. Herhjemme havde vi fornøjelsen af den efterhånden 17 år gamle Huginn ved NM på Hedeland i 1998, hvor han, uden at være i topform, vandt guld i 5-gang og T.2 og bronze i stilpas, denne gang redet af Hulda Gústafsdóttir.

Baldur frá Bakka
Náttfari-sønnen og avlshingsten Baldur vandt i en alder af 15 år 5-gang ved VM i Tyskland i 1999 redet af Auðunn Kristjánsson. VM-titlen kom først i hus efter en spændende omridning om guldmedaljen. Baldur blev som hingst kåret med 7,95-8,36=8,15 ved Landsmót 1990, og er en stor og kraftig hingst med solide ben og høj forbensaktion, men med en tendens til at binde sig lidt i takten i tölt. Denne tendens har dog ikke været tydelig som konkurrencehest, hvor hans flotte forbensaktion til gengæld har været en stor styrke. Baldur's stjerne som avlshingst har egentlig været for opadgående her i midten og slutningen af 90'erne, hvor der er kommet flere gode afkom med meget god tölt frem efter ham, men han er konstateret næsten steril, hvorfor avlskarrieren er indstillet. Baldur påbegyndte sin nye karriere som konkurrencehest som 14-årig i 1998, hvor han var i finalen i A-flokk ved Landsmót samtidig med at han også stillede med afkom og fik 1. præmie. Med et Verdensmesterskab i 5-gang i 1999 må man sige, at Baldur's omstilling fra avlshingst til konkurrencehest har været meget succesfuld. Baldur havde interessant nok et af sine egne afkom - den senere bronzevinder Blær frá Minni-Borg - som konkurrent i 5-gænger finalen ved VM, ligesom Depill frá Votmúla, der vandt bronze i T2 med Samantha Leidesdorff også er søn af Baldur. Baldur blev efter VM eksporteret til USA. Han skal nu gøre reklame og styrke udbredelsen af den islandske hest "over there".

Danmarksmestre efter Náttfari
Herhjemme kender vi til flere efterkommere af Náttfari med topplaceringer i 5-gangsdisciplinerne. Således har Danmarksmestre i 5-gang såsom Neisti fra Fuglsang, Svaðilfari fra Heager, Léttfeti frá Hvassafelli og Depill frá Votmúla alle det til fælles, at Náttfari er farfar eller morfar. Flere af disse heste, som pudsigt nok alle er hingste, har endda vundet DM i 5-gang flere gange, ligesom Léttfeti og Depill har gode internationale konkurrenceresultater i form af bronze i 5-gang ved både NM i 1990 og VM i 1991 til Léttfeti, og bronze i T.2 for Depill ved VM i 1999. Endelig skal der også nævnes en enkelt 4-gænger, idet den smukke 4-gængerhoppe Prinsessa fra Nørregård var Danmarksmester i tölt helt tilbage i 1985.

Der er enkelte gange ovenfor tilføjet resultater fra Nordiske Mesterskaber. I den forbindelse kommer jeg ikke uden om sønnesønnen, den lille og kleine, men meget gode 5-gængervallak Andvari frá Nautabú. Andvari vandt 5-gang ved NM i Norge i 1984 og i Finland i 1986 og vandt ligeledes en bronzemedalje i 5-gang ved EM i Sverige i 1985.

At begynde at opremse Náttfari's afkoms konkurrenceresultater på Island ligger uden for denne artikels muligheder, men med to Landsmót A-flokk-vindere, henholdsvis sønnen Eldjárn frá Hvassafelli i 1982 og sønnesønnen  Dalvar frá Hrappstöðum i 1994, har Náttfari også haft flotte resultater der. Sidstnævnte Dalvar fik forøvrigt sølvmedalje i stilpas ved VM i Norge i 1997.

Dominerende i 5-gangs- og pasdisciplinerne
Ovenfor er nævnt og beskrevet en række top 5-gængere og pasheste efter Náttfari og der kunne sikkert nævnes flere. Det er værd at bemærke, at Náttfari har haft efterkommere på medaljeplads i 5-gangskonkurrencen ved 7 af de 9 VM og EM, der har været afholdt i perioden 1983-1999. Undtagelserne er 1987 og 1989, men som et lille kuriosum kan dog nævnes, at Náttfari-sønnesønnen Eitill frá Hnausum vandt terrænridtet ved EM på Vilhelmsborg i 1989, så helt resultatløs var denne periode dog ikke. Det er ligeledes værd at bemærke, at mange af resultaterne er opnået af heste i en rimelig høj alder på 14-20 år. Et vidnesbyrd om styrke og holdbarhed og især bemærkelsesværdigt, fordi mange af disse heste har været super pasheste, som har deltaget i mange hårde pasløb gennem deres tid som konkurrenceheste.

Náttfari's afkoms succes i 5-gangskonkurrencer skyldes især deres exceptionelt gode pas, der i rummelighed, sikkerhed og fart næppe overgås af nogen anden hingsts afkom. Kombineret med en meget rummelig og flot trav og en god vilje, og et nemt og samarbejdsvilligt sind, er disse heste ideelle konkurrenceheste. Afkommenes tölt varierer i kvalitet. Nogle er virkelig flotte töltere, mens andre har tendens til at være lidt pasbundne i takten, men netop i konkurrencer er det tilladt at bruge tunge forsko, hvorfor dette ikke har været nogen afgørende svaghed.

Náttfari er uden tvivl alle tiders mest dominerende avlshingst i 5-gangs- og pasdisciplinerne ved VM og EM.

Rolf Olsen