Skrevet i 2000:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Gáski 920 frá Hofsstöðum

Gáski ved LM 1978Gáski 920 frá Hofsstöðum's afkom har gennem tiderne charmeret mange hestefolk, og især mange europæere, der har overværet de store hestestævner på Island. Når hans afkom er bedst går deres smidighed, svæv, aktion og rummelighed op i en højere enhed som sjældent ses flottere.

Gáski 920 frá Hofsstöðum er født i 1973 og avlet af Kristfríður Björnsdottir og Gísli Höskuldsson på gården Hofsstöðum i Borgarfjördur på Vestlandet. Gáski, der er rødskimmelbroget (født rødbroget), men med alderen er blevet helt hvid, er efter Hrimnir 585 frá Vilmundarsstöðum og Freyja 3204 frá Hofsstöðum.

Hrimnir 585 frá Vilmundarsstöðum
Skimmelhingsten Hrimnir er efter Stjarna 2724 frá Vilmundarsstöðum, der er datter af den berømte Hornafjörður-hingst Skuggi 201 frá Bjarnanesi. Stjarna er mor til flere andre godt kårede hingste og hopper. Hrimnir's far menes at være Gráni frá Vilmundarsstöðum, men der hersker en del usikkerhed om dette. Gráni har ikke kendte heste i sin afstamning. Hrimnir var næstbedste hingst ved både Landsmot 1966 og på Landbrugsudstillingen i 1968, hvor han opnåede sin bedste bedømmelse med 8,30-8,30=8,30. Hrimnir var især kendt for en meget god taktfast tölt, med god aktion og holdning. Han har avlet en del gode 1. præmie hopper, især med god tölt. Flere af disse er i dag afkomskårede med gode resultater, og det er måske værd at medtage, at Hrimnir er morfar til Muni frá Ketilsstöðum, vinder af A-flokk på Landsmót 1990.

Freyja 3204 frá Hofsstöðum
Gáski's mor Freyja er efter ukårede forældre og deres afstamning er uden kendte eller kårede heste. Hun er kåret med 8,00-7,78=7,89 i 1965, og havde ud fra et billede, jeg har set, et meget fint benløft. Freyja har avlet mange afkom, men ikke nogle rigtig kendte udover Gáski.

På forsiden af Eiðfaxi
Gáski blev kåret første gang som 4-åring i 1977 med resultatet 8,00-7,50=7,75. Han blev fremstillet som 4-gænger og var ikke meget redet, men havde allerede da en god tölt og godt trav. Han var samme år afbilledet på forsiden af det allerførste nummer af hestebladet Eidfaxi, der også indeholdt en artikel om denne talentfulde unghingst.

Året efter var han bedste 5-års hingst ved Landsmot i 1978 med en kåring på 8,10-8,53=8,32. Han viste også en flot pas nu og fik 9,0 for tölt og 8,5 for alle andre rideegenskaber pånær galop (8,0). Tölten var flot, med god aktion og godt stræk, men måske lidt bundet i takten ind imellem. Gáski var velrejst og harmonisk bygget med god muskelfylde, men med noget udaddrejede forben. Størrelsen var 133 cm. i stangmål, hvilket dengang var lige knapt middelstor for en hingst. Domsordene lød: "Velrejst og velproportioneret med blød ryglinie, rimeligt godt kryds, men udaddrejede forben. Særdeles alsidige og gode ridegenskaber."

Et par år senere i 1980 blev Gáski købt af avlsforeningen på Sydlandet, hvor han blev benyttet en del, omend han ikke var meget eftertragtet. For at genopfriske interessen blev han trænet i vinteren 1984 og fremvist ved både kåringen på Gunnarsholt og ved årets Fjórðungsmót på Vestlandet.

Gáski ved LM 1986Flotteste hingst ved Landsmot 1986?
Gáski blev første gang vist med afkom i den relativt høje alder af 13 år ved Landsmot 1986 og fik 1. præmie med 7,87-8,19=8,03 i gns. for 6 afkom. Dommerne fremhævede, at afkommene var lidt små (i gennemsnit 140,3 i båndmål), pænt byggede og velrejste med god vilje. Sindet var rimeligt samarbejdsvilligt og nemt i tilridningen. Afkommene har alle gangarter, især god tölt og trav, mens passen endnu ikke var fuldt udviklet hos de relativt unge fremviste afkom. Selvom han viste en god afkomssamling, er det Gáski selv, jeg især husker fra det stævne, både p.g.a. hans flotte ridepræstationer på stævnet, men især p.g.a. nedenstående helt specielle oplevelse.

Gáski ankom til hingstestalden en eftermiddag midt under stævnet og så ærligt talt lidt forhutlet ud med mange småsår og skrammer og sprækkede hove. Det var tydeligt, at han lige var taget ud fra en hoppeflok. Han fik straks sko på og undertegnede var så heldig at være sammen med flere andre danskere ved banen, da de prøvede ham ved midnattstid samme aften, efter at dagens program var overstået. Han gik bare utroligt flot i tölt og viste en svævende og smidig trav. Vi så ham i modlys og den smukke midnatssol gjorde, at der nærmest stod en gylden glorie om den kridhvide hingst med med lysende man og hovskæg. Det var et meget smukt og imponerende syn. Passen var lidt ujævn i første forsøg, men efter at have skiftet klokker var den der - en hel langside for fuld knald. Mange tilskuere inklusiv mig selv, forlod stævnet med det indtryk, at Gáski var så flot og imponerende, at hvis han havde stillet op til individkåring, så havde han vundet klassen for 6 år og ældre hingste uden større besvær.

I de efterfølgende år lå Gáski altid på førstepladsen i sin gruppe (indelt efter antal bedømte afkom) på den årlige BLUP-liste i Hrossaræktin, pånær i 1990, da han stillede med afkom ved årets Landsmót. Dette år havde Hervar 963 frá Sauðárkróki overhalet ham med to point og vandt derfor den eftertragtede Sleipnir-pokal. Gáski havde 129 i BLUP for 72 bedømte afkom og viste en god afkomssamling på dette stævne. Især de to meget flotte og kraftfulde, hvide 4-gængere Haukur frá Hrafnagili og Kraki frá Helgastöðum skilte sig ud. Det samme gjorde Vídalín fra Sauðárkróki, også kaldet "cirkushesten" og mange gange islandsmester i 5-gang, samt den sorte og meget smukke 4-gænger hoppe Gná frá Efri-Brú, der var en af stævnets bedste hopper. Man savnede dog hingste efter Gáski, idet han først samme forår havde fået sin første søn i stambogen med 2. præmie. Gáski's afkomssamling fik følgende domsord:

"Gáski's afkom er uensartede, hvad angår skønhed, men har smukke øjne. Halsen er middellang, smidig og rimeligt velrejst. Ryggen er lige, krydset har kraftig knoglebygning og er skråt og stærkt. Benkvaliteten og benstillingen er god. Hovene er af dårligere kvalitet, ofte hvide p.g.a. brogethed. Afkommene har alle gangarter, de har god trav og galop. Tölten er med godt benløft, men ind imellem stiv, passen er god. Viljen er hård og sindet ujævnt.
Afkommene er uensartede i størrelse, men velproportionerede. De er rideheste med høje bevægelser og hård vilje, ujævnt sind og er smukke under rytter. Gáski får ærespræmie for afkom og 2. pladsen."

Gáski's afkom har mange tilhængere p.g.a. deres ofte meget flotte forbensaktion, ligesom der for mange er en nærmest magisk tiltrækning ved en hvid eller gråskimlet 4-gænger, som man har set flere meget flotte eksemplarer af efter Gáski. Kritikerne anfører, at en del har et for følsomt og vanskeligt temperament, samt at en del har tendens til at være stive og pasbundne i tölt. Man ser mange farver efter Gáski, dog med en klar overvægt af gråskimler, deriblandt også en del gråbrogede. En del af disse gråbrogede afkom har ikke været særlig charmerende at se på, især ikke mens de er relativt mørke i deres unge år, men i den sidste ende er det jo et spørgsmål om smag. Gáski har efter min mening avlet meget ujævnt - enten meget godt eller meget skidt kan man næsten sige. Man har set nogle af de flotteste ridehestetyper efter ham, mens han i andre tilfælde med gode hopper har avlet afkom med lavt benløft og kedelig, stiv tölt.

De manglende hingste
Gáski fik sin første søn i 1. præmie så sent som i 1991, men man manglede stadig at se en markant hingst efter ham. Vendepunktet kom i 1993, hvor han havde 3 sønner med 1. præmie med på årets Fjórðungsmót. Heriblandt var 5-års hingsten Gustur frá Hóli, der imponerede meget med sine taktfaste og rummelige gangarter. Samme Gustur blev året efter bedste hingst blandt de ældre hingste ved årets Landsmót,  og siden er der kommet flere gode hingste til.

Gáski´s bedste sønner i avlen på Island er:

Gustur frá HóliGustur frá Hóli, der med sin kåring på 8,13-9,01=8,57 er den højest kårede hingst på Island nogensinde. Gustur er den ideelle type ridehest, med rummelige og høje bevægelser og taktfaste, godt adskilte gangarter, herunder især god tølt, kombineret med en meget god og samarbejdsvillig vilje. Dommerne gav Gustur 10 for vilje, og udtalte, at han ikke havde den kraftigste vilje blandt alle hingstene, men den mest ideelle for en ridehest. Gustur har meget gode ben, men man kunne måske godt ønske sig en mere elegant forpart og et smukkere hoved. Gustur har haft et decideret gennembrud som avlshingst i 1999, med 3 sønner og flere gode hopper i 1. præmie. De fleste af disse kåringer er opnået af 4-års heste, så der er lige nu store forventninger til hans præstationer i avlen i de kommende år. Gustur's afkom viser meget god tölt med flotte bevægelser, men de er ikke specielt smukke.

Eiður frá Oddhóli, der er kåret med 8,15-8,74=8,45 og var næstbedste 6-års hingst ved Landsmót 1998. Eiður er en kraftfuld og meget villig ridehest med stærke ben og særdeles høj forbensaktion. Han har alle gangarter, med bl.a. 9,5 for tölt og vilje, men 7,5 for sind.

Gáski er desuden morfar til den smukke langhalsede Hilmir frá Sauðárkróki, der har en imponerende pas, men en knapt så interessant tölt.

Gáski døde i 1996 og har ialt fået 528 afkom på Island, hvoraf 167 er bedømte.

Gáski har en enkelt søn med fri bedækningstilladelse i Danmark. Dette er den for nyligt importerede Steðji frá Garðabæ. Gáski er ikke bedstefar til nogen hingste i Danmark.

Rolf Olsen